//

У Римі презентували книгу про торгівлю людьми в Європі

 «Minorenni in vendita» – «Діти для продажу: дівчат-підлітків примушують займатися проституцією; прибутковий бізнес у Східній Європі; жінка, яка з усіх сил намагається врятувати їх». Так називається книга румунського психолога Яни Матей, презентація якої відбулася 20 жовтня в римському Центрі зарубіжної преси.

 

Яна Матей, котру назвали «європейцем 2010 року», керує благодійною організацією «Простягни руку допомоги», в якій вже понад чотириста жертв торгівлі людьми знайшли притулок.

 

«Діти для продажу» розповідає історії кількох тисяч східноєвропейської дівчат, вимушених займатися проституцією. Їх часто викрадають і гвалтують, а потім відправляють у сексуальне рабство. Видання також розповідає і про автора книги, котра присвятила своє життя допомозі «підліткам, купленим і проданим, як шматки м'яса». «Це – організоване насильство», – говорить Яна Матей.

 

Довідка:


П'ятдесятирічна Яна Матей живе на таємній квартирі в румунському місті Пітешті, де кожен день ризикує життям, рятуючи дівчат, що стали жертвами сучасних работоргівців. За невтомну боротьбу проти торгівлі живим товаром Readers Digest назвав Яну Матей «Європейцем 2010 року».

 

За 11 років існування організації «Простягни руку допомоги» Яна Матей врятувала і повернула до нормального життя 420 осіб. Більшість з них, як і раніше, підтримують зв'язок зі своєю рятівницею, хоча тепер у них зовсім інше життя: вони отримали освіту, влаштувались на роботу, багато виховують власних дітей. Дівчата потрапляють до Яни різними шляхами. Деяких їй передає румунська поліція. Багатьох посилають організації, що допомагають повернути на батьківщину малолітніх емігрантів. Яна зустрічає їх в аеропорту, а потім допомагає їм стати на ноги. Іноді їй доводиться визволяти жертв з неволі, викрадаючи їх у злочинців.

 

Яна Матей робить величезний внесок у вирішення найбільшої міжнародної проблеми. За даними ЮНІСЕФ, близько двох мільйонів дітей у всьому світі є жертвами сексуальної работоргівлі. Французька організація з прав людини Terre des Hommes («Планета людей») підрахувала, що кожен рік з країн Східної Європи торговці живим товаром викрадають 6000 дітей у віці від 12 до 16 років.

 

За матеріалами news.katolik.ru