//

"Православно-католицький діалог" відбудеться у Мінську

З 13 по 15 листопада у Мінську відбудеться міжнародна конференція "Православно-католицький діалог". Це вже восьма зустріч такого високого рівня з циклу так званих "діалогів". Попередні були присвячені не лише стосункам між християнами, але і мусульманами та юдеями. По-перше, мета зустрічі випливає з назви: це діалог та обмін досвідом єрархів, богословів, взагалі всіх зацікавлених і небайдужих. По-друге, така розмова, і це вже перевірено, стає початком нових спільних проектів між представниками різних конфесій – наукових, соціальних, видавничих ,– зазначив перший віце-голова Міжнародного громадського об'єднання "Християнський освітній центр Святих Методія і Кирила" Григорій Давгяла.

 

Очікується, що до Мінська з Ватикану для участі у конференціі прибуде глава Папської Ради Сприяння Християнській Єдності кардинал Курт Кох, а також численні гості з Росії, України, Латвії, Литви, Польщі, Німеччини, Бельгії та Канади. Тему вже визначено: "християнські етичні цінності як внесок у соціальне життя Європи". Релігія і плюралізм, держава і Церква, економічна криза і криза віри – це неповний список питань, які піднімуть експерти. Форум – це унікальна можливість для Церков почути один одного, а для суспільства – почути гучний голос Церкви.

 

Окрім так званої інтелектуальної складової (пленарні засідання, круглі столи), гості збагатяться духовно: відвідають православну і католицьку літургії, зустрінуться зі студентами Інституту теології БДУ. Відбудеться спеціальний концерт, в якому прозвучить вічна музика, "Реквієм" Моцарта – у пам'ять про кардинала Казімєжа Свьонтка. Організаторами конференції є Християнський освітній центр Святих Методія і Кирила, Білоруська Православна Церква та Мінсько-Могилівська архиєпархія РКЦ. Форум не розпочався, але вже сьогодні відомо – він буде мати резонанс – заявки на участь в "діалозі" продовжують надходити майже щодня – і зі Сходу, і з Заходу.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана