//

У Львові Блаженного Івана Павла ІІ вшанують ораторією «Totus tuus»

21 жовтня у Львові під патронатом Високопресвященнішого Владики Ігоря (Возьняка), Львівського Архиєпископа УГКЦ, прозвучить ораторія Мирослава Волинського «Totus tuus» на тексти Івана Павла ІІ і вірші Анни Волинської.
Цю ораторію виконають у Львові вже вдруге, оскільки прем'єра твору за участю 170 артистів, серед яких солісти, хор та читець, відбулась 1 травня у церкві Преображення Господнього, у день беатифікації Блаженного Івана Павла ІІ.

 


Як розповів Високопресвященніший Владика Ігор, роботу над молитовно-музичною ораторією розпочали два роки тому, готуючись до 10-ї річниці візиту Святішого Отця: «Ми довго обговорювали ідею, шукали виконавців. Вважаю, що у результаті вийшов дуже гарний твір, який залишиться надовго. Це єдина ораторія у світі, котра прозвучала 1 травня, коли Святішого Отця Івана Павла ІІ проголошували блаженним».

 


Цього разу ораторію виконають знову не випадково, а у переддень вшанування Папи Івана Павла ІІ як блаженного, яке відбудеться вперше після Беатифікації і призначено на 22 жовтня.

 


«Коли думаю про приїзд Папи, мене знов і знов вражають його слова: «Прийміть мене як паломника», –  згадував про Івана Павла ІІ Високопресвященніший Владика Ігор, який особисто брав участь у творенні самої концепції ораторії, де слова Блаженного Папи, поетично опрацьовані поетесою Анною Волинською.

 


«Ми хотіли показати духовний зв’язок між Україною та Апостольським престолом і роль Івана Павла ІІ. Історики кажуть, що протягом історії ніхто краще і глибше за Івана Павла ІІ не говорив про Україну і не звертався до українців. Ораторія побудована на словах Івана Павла ІІ до України, що відображає і певну історичну віху», – зазначив Михайло Перун, автор ідеї, директор благодійної організації «Андрей», з ініціативи якого вийшла серія фонографічних записів «Духовна музика України».

 


«Назву до ораторії – «Totus tuus» – підібрали, щоб якнайповніше показати, що є спільного між роллю Богородиці в житті Українського народу та Папи Івана Павла ІІ. Оскільки назва перекладається як «Увесь Твій» і символізує посвяту себе і свого життя Богородиці Іваном Павлом ІІ, коли він тільки-но зійшов на престол. У свою чергу, символом України є Софія Київська і Богородиця Оранта як захисниця українського народу», – розповів Михайло Перун.

 


Як зазначив заслужений діяч мистецтв України Микола Кулик, автор постановки ораторії, у творі йдеться не лише про Івана Павла ІІ, а й про таких сподвижників віри як Андрей Шептицький, Йосип Сліпий, Йосафат Кунцевич. «Ораторія матиме дві лінії, які у постановці будуть відображені світловим оформленням. Ті речі, які тривожать душу, – у темних тонах, а ті, що несуть радість, наприклад, приїзд Папи до Львова, – у світлих», – додав він і зауважив, що зважаючи на море бездуховної музики та музики «для еліти», треба писати справжню духовну музику, яка буде зрозумілою простим людям.

 


«Ораторія складається з 14 частин, у яких звучить різна музика – і могутня, і молитовна, і світла. Я хотів музичними засобами відобразити постать Папи Івана Павла ІІ, саме тому назва ораторії є своєрідним музичним символом Івана Павла ІІ», – розповів композитор Мирослав Волинський, який працював над мистецьким твором майже рік.

 


«Світло постаті Івана Павла ІІ, надзвичайно великої і духовної, запалює світло у серцях багатьох ще й сьогодні», – так поетесса Анна Волинська підсумувала свій досвід натхненної праці над віршами до ораторії, до написання яких, як розповіла авторка, вона приступала з молитвою.

 

 

До виконання ораторії залучили хор і оркестр, лауреат національної премії ім. Шевченка, заслужену академічну капелу України «Трембіта», Західний територіальний центр військово-музичного мистецтва, дитячий хор «Соломія» школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької. Усього за півтора години на сцені глядач зможе побачити аж понад 170 осіб.

 


Нагадаємо, ораторія «Totus tuus» прозвучить 21 жовтня о 19-й годині у концертному залі ім. Людкевича, що на вул. Чайковського, 7.