//

Тижневий огляд: переслідування християн (9-15 жовтня)

Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).


Молімося за тих, кого сьогодні переслідують за любов до Ісуса. Вони дуже потребують наших молитов!


10 жовтня з’явилося повідомлення, що в Єгипті тривають заворушення між коптами-християнами та поліцією. В наслідок нічних сутичок у Каїрі загинуло 24 особи і більше 200 були поранені. Місцевий уряд провів екстрене засідання, на якому планує прийняти рішення про подальший хід подій.


За даними 11 жовтня читаємо, що Шіджі Коккато, католик індійського походження з Керали, провів у в'язниці на Мальдівах більше тижня за те, що у нього вдома виявили Біблію і вервичку: і те, і інше заборонено на архіпелазі.


Католицького священика Джеймса Авуора Кісеро, брата Архиєпископа Кісуму Закхея Окоса, важко поранили в груди в нетрях Найробі четверо невідомих. Священик помер по дорозі в Кенійський національний шпиталь.


Державне телебачення Єгипту закликало всіх "чесних громадян" вийти на вулиці і допомогти армії в битві з християнами-коптами, яка розгорнулася в Каїрі.


Влада Італії і Римо-Католицька Церква стурбовані подіями в Єгипті та утисками християнського населення країни – коптів. Про це заявив сьогодні міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні.


В ході конфлікту, що виник через спірну територію, натовп з 50 озброєних мусульман напав на християн в околицях центрально-східного пакистанського міста Ханевал. В результаті зіткнення одна людина загинула, 20 отримали поранення.


Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон виразила в понеділок "надзвичайну стурбованість" великою кількістю загиблих і поранених серед коптської християнської спільноти в результаті жорстоких сутичок в Єгипті.


У єгипетській столиці відбувся похорон християн, які загинули минулої неділі, 9 жовтня, в результаті зіткнення на релігійному ґрунті. Тисячі людей прийняли участь у похоронній процесії одного з християн-коптів. Люди дійшли до площі Тахрір в центрі Каїру, скандуючи антиправлінські лозунги.

 

12 жовтня повідомляється, що прес-секретар католицьких коптів в Єгипті, коментуючи нещодавнє вбивство християн,  сказав: «І за часів Мубарака християн атакували. Потім, однак, сили безпеки стали на нашому боці. Сьогодні влада зовсім нами не переймається. Вона повністю розв’язала руки ісламським фундаменталістам».


У середу, 12 жовтня 2011р., закінчуючи загальну аудієнцію на площі святого Петра у Ватикані, Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ звернувся із закликом з приводу сутичок, які 9 жовтня мали місце в столиці Єгипту, місті Каїрі, внаслідок яких загинуло понад 20 осіб, більшість з яких – це християни-копти, які належать до Коптської православної Церкви.


Згідно з інформацією, яка надійшла 13 жовтня, читаємо, що пакистанські християни молилися за жертв недавніх кривавих атак мусульманських екстремістів. Інцидент стався минулого тижня, коли група з 50 осіб, озброєних пістолетами, напала на християн недалеко від міста Хандевал у Пенджабі.


11-13 жовтня у Ватикані триває  щорічна зустріч Конференції Латинських Єпископів в Арабських Регіонах (CELRA). Основна проблематика засідань – трагічні події в Єгипті та ситуація в інших країнах Близького Сходу: Святій Землі, Лівані, Сирії, Сомалі, Джибуті.


14 жовтня п. Людмила Филипович, релігієзнавець, д-р філос. наук, проф., зав. відділенням релігійних процесів Інституту філософії НАНУ прокоментувала для «Католицького оглядача» сучасний стан Церкви в Україні, її взаємини з владою, а також непоодинокі випадки утисків греко-католицьких громад, зокрема нещодавній інцидент в Донецьку, коли вірним УГКЦ відмовилися продовжити оренду, чим залишили їх без культової споруди.


15 жовтня повідомляється, що у польському парламенті розгорілася нова суперечка через християнський символ: антиклерикальна партія «Палікот» вимагає забрати хрест із залу засідань сейму.


У Каїрі 14 жовтня пройшли масові демонстрації на підтримку єдності мусульман і християнських меншин.