//

Швейцарські єпископи проти передімплантаційної діагностики

Днями Швейцарська єпископська конференція виступила проти передімплантаційної генетичної діагностики (ПГД). Приводом для цього став новий законопроект щодо зміни статті 119 швейцарської Конституції, яка стосується закону про штучне запліднення. Єпископи виступили з офіційним комюніке, підписаним главою конференції Норбертом Бруннером і генеральним секретарем Ервіном Таннером. Комюніке було направлено Дідьє Буркхальтеру, главі Федеральної Ради Міністерства Внутрішніх Справ Швейцарії. У документі висловлена позиція єпископів, з якою єпископська комісія з біоетики вже виступала 10 травня 2009 року.


Як зазначається в комюніке, здоров'я та розвиток людини не залежать лише від її біологічного багажу, що впливає виключно на фізичні функції людини. Тому передімплантаційна діагностика нехтує психологічним, соціальним і духовним аспектом людського життя.


Прелати підкреслили, що ця діагностика, яка не лише  виявляє генетичні вади плоду, але також запрограмована на його знищення, є справжньою абортивної технікою і тому йде врозріз із принципами Конституції, котрі захищають людську гідність. Безумовно, сім'ї, в яких народжуються діти з фізичними вадами, зустрічаються з чималими труднощами. Але це не може стати причиною для виправдання аборту. Навпаки, суспільство зобов'язане підтримувати такі сім'ї та залишатися з ними солідарним.


Що ж до статті 119 швейцарської Конституції, то зміна пункту З передбачає відмову від захисту вирощених у пробірці зародків, визнаних зайвими (непотрібними) для штучного запліднення. Що більше, згідно з новими змінами, буде знято заборону на заморожування зародків. Швейцарські єпископи назвали подібні зміни "справжнім замахом на людську гідність" та нагадали, що не існує єдиного шляху для досліджень і розвитку, необхідно вибирати ті шляхи, які не ставлять на другий план гідність людини і цінність життя.

 

За матеріалами Радио Ватикан