//

Кардинал Маркс: Церква – двигун суспільних змін

Три тижні минуло після Апостольського візиту Бенедикта XVI до Німеччини. З цього приводу кардинал Рейнхард Маркс, архиєпископ Мюнхена і Фрайзинга, у своїй статті, опублікованій у сьогоднішньому номері "L'Osservatore Romano", звертає увагу на дві промови Святішого Отця до різних середовищ, але, тим не менше, дуже пов'язані між собою. Йдеться про виступ Папи Римського в Бундестазі та звернення до мирян у Фрайбурзі.

 

"Для мене послання Папи досить чітке – держава повинна залишатися державою, а Церква повинна залишатися Церквою", – зазначив єрарх. Він підкреслив також, що суть промови у парламенті полягала у тому, щоб показати здатність сучасної демократії мати майбутнє. "Йдеться не просто про визнання, але навіть про велику цінність того, що складає нашу суспільну реальність", – говорить кардинал Маркс. Проте, на думку єрарха, Папа хотів показати, що юридичне визнання певних норм більшістю голосів є нормальним, але для формування ціннісного фундаменту його явно не достатньо. "Фундаментальні права, записані у німецькій Конституції, не можуть бути анульовані парламентською більшістю", – зазначив архиєпископ і нагадав, що законодавча система потребує мати у своїй основі опору на творчий розум Бога.

 

"Однак, Папа не хоче, щоб Боже Об’явлення стало державною, політичною чи законодавчою програмою. Поділ між державою і Церквою необхідний для сучасної демократії", – підкреслив кардинал Маркс.

 

Розмірковуючи про промову Понтифіка до мирян, німецький єрарх підкреслив, що завданням Церкви є сприяти зміні цього світу. "Ця зміна повинна реалізуватися через посвяту себе суспільству і світу, свідченням любові й правди, свідченням Євангелія словами і вчинками", – сказав кардинал.


Церква, на думку єрарха, є виробником цінностей для держави, її завдання полягає у тому, щоб свідчити про надію і бути двигуном змін, відновлення, рухом до "нових небес" і "нової землі". "Саме тут знаходиться зв'язок між цими двома промовами Бенедикта XVI і суть його послання: мир і сучасна демократія не мають самі в собі необхідних ресурсів, з яких суспільство буде брати орієнтири", – підкреслив німецький кардинал.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана