//

Про що мовчать фінансові звіти

Газета "Osservatore Romano" присвятила статтю ситуації найбільш потребуючих верств населення. Їх ніколи не включають у ринкові дослідження та фінансові звіти, але саме цей прошарок найбільше постраждав від економічної кризи. Згідно з даними трьох організацій: FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), ВПП (Всесвітня продовольча програма) і МФСР (Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку) зростання цін на продукти харчування не зупиниться, що може підірвати всі спроби скоротити кількість голодуючих до 2015 року .

 

Три вищезгадані організації склали звіт про нестачу продовольства у світі в 2011 році. Г. Костас Стамуліс, директор відділу FAO з економіки сільськогосподарського розвитку, пояснив, що населення Землі зростає і, відповідно, зростають продовольчі, а також енергетичні потреби. У найбільш ризикованій ситуації перебувають бідні країни, які залежать від імпорту продуктів харчування. Багато з цих країн досі страждають від наслідків економічної та продовольчої кризи років 2006-2008 років. У звіті трьох організацій також зазначено, що фінансові спекуляції стали однією з причин, хоча й не головною, зростання цін на продовольство.

 

Згідно з офіційними підрахунками FAO, у 2010 році приблизно 925 млн. осіб страждали від голоду. ВПП і МФСР не зробили прогнозу на 2011 рік, тому що в даний час переглядається сам метод підрахунку. У доповіті також звучить заклик до урядів країн запобігти зростанню цін на продукти і нестабільність у розподілі продовольства, і прагнути до впорядкування ситуації з допомогою інвестицій, досліджень і створення інфраструктур для зростання сільського господарства. Метою урядів має стати розвиток агрокультури аж до досягнення загальної продовольчої стабільності.

 

За матеріалами Радио Ватикан