//

Єгипту після різні коптів загрожує хаос

У Єгипті ситуація далека від нормальної. Щоразу виразніше говориться про відповідальність уряду і стоячого за ним війська, яке свідомо старатиметься втримати етнічну і релігійну напругу, щоб мати можливість виступати в ролі єдиного арбітра (таку думку висловив африканський журнаілст місіонерського журналу "Popoli" Енріко Кавалер).


Різня коптів, яка згідно різних оцінок забрала від 24 до 36 жертв, може виявитися занадто великим шоком для самої армії, якщо ситуація вислизне з-під контролю. На знак протесту подав у відставку віце-прем'єр Хазем аль-Беблаві. Головна Військова Рада його відставки не прийняла.


Свою лояльність відносно армії гарантував натомість найвищий офіційний ісламський авторитет в цій країні, шейх Ахмед Аль Тайєб. Він також закликав уряд швидко прийняти нові рішення, які полегшуть християнам будувати церкви. Головним мотивом більшості коптських демонстрацій протесту було спалювання храмів або відсутність дозволу на його будівництво.


Різню коптів використовують для своїх цілей радикальні частини ісламу, в т.ч. фаворити листопадових виборів Брати Мусульмани. На їхню думку, недільне масове вбивство є змовою західних країн, які шукають обгрунтування для збройної інтервенції в Єгипті. Вони переконані, що християни є союзниками Америки. Антихристиянська пропаганда заливає також офіційні ЗМІ. Згідно їхньої версії, під час різанини в неділю в основному постраждала армія. Спочатку говорилось про 19 вбитих солдат. З кожним днем кількість загиблих зменшується. Сьогодні згадується  про двох загиблих, але навіть це не точно. Урядові медіа охоче надають місця солдатам, котрі брали участь в умиротворенні коптського протесту.

 

За матеріалами Radio Watykańskie