//

Сьогодні 80-річчя статуї Христа Відкупителя в Ріо

80 років тому була відкрита знаменита статуя Христа Відкупителя. Заради того, щоб підкреслити релігійну складову події, нічна електропідсвітка управлялася радіосигналами з Риму - це більше 9 тисяч кілометрів. Статуя стала культовою пам'яткою.

 


Гора, на якій і стоїть знаменита статуя Христа Відкупителя, своєю незвичайною формою приваблювала завжди. Першими на неї звернули увагу португальці. Правда назвали вони цей пік "горою спокус" і лише пізніше через химерну форму вершини народилося нове ім'я - Корковадо, що означає "горбань".

 


З висоти в 700 метрів Ріо видно як на долоні і кращого місця для будівництва народного пам'ятника не можна було придумати. "Народний", тому що гроші збирали по всій країні. Два мільйони рейс, тобто чверть мільйона доларів за мірками початку 20-х років минулого століття - це колосальна сума.

 


"Ідею подала Церква, щоб створити символ молодої країни. Бразилія тоді готувалася відзначити вікову річницю незалежності від Португалії. Гроші здавали всі, так що це наш монумент", - говорить туристичний гід Вернандо Асвері.

 


Над пам'ятником працювали кращі інженери Старого і Нового Світу. Спочатку статую проектували у Франції, а потім макет доставили в Ріо, в той час столицю країни. Мильний камінь, з якого виготовили пам'ятник, везли зі Швеції. Підняти всі частини статуї наверх вдалося завдяки невеликій залізниці, якою сьогодні охоче користуються туристи. Є, звичайно, ще і автомобільна дорога, через заповідник, але подорож на поїзді куди цікавіша і безпечніша.

 

"Колись вагони на Корковадо були дерев'яними і їх на лебідці тягли на верх гори. Сьогодні у нас три поїзди по два вагони кожен і всі вони повністю на електриці", - розповів головний механік Рональдо Гонзалес.

 


Розміри статуї вражають до цих пір: висота 38 метрів, вага 1100 тонн. Пам'ятник офіційно відкрили 12 жовтня 1931 року.

 


За 80 років, поки Христос Відкупитель оглядає околиці Ріо-де-Жанейро, монумент перетворився не тільки на символ цього міста, але і всієї Бразилії. Мільйони туристів йдуть на Корковадо, щоб побачити статую, яка нещодавно офіційно потрапила в список Нових Семи Чудес Світу. Правда, розгледіти пам'ятник часом непросто. Через висоту він часто ховається в хмарах.

 


Схожі пам'ятники є в Португалії та Польщі, Індонезії і В'єтнамі, але це все одно копії. Монумент Христа Відкупителя на Корковадо - творіння унікальне і величне.

 

За матеріалами: Портал-Credo.Ru