//

Аудієнція середи з Бенедиктом XVІ: Псалом 126

Свою сьогоднішню катехезу Папа Бенедикт XVI присвятив 126 псалму, в якому мова йде про великі чудеса, які Господь зробив для свого народу і які сьогодні Він продовжує творити для кожного віруючого.

 

Папа звернув увагу на те, що цей псалом починається зі згадки та подяки за порятунок з полону, страждань і потреб людини. Святіший Отець підкреслив, що руйнування Єрусалиму і депортація до Вавилону були деструктивними подіями для єврейського народу, не тільки з політичної чи економічної точки зору, але насамперед релігійної і духовної. "Загибель землі, кінець Давидової монархії, руйнування храму виглядали так, неначе Бог забув про свої обіцянки, і народ Завіту, оточений язичниками, звертався до Бога, який, як йому здавалося, залишив його. Тому, кінець полону і повернення на батьківщину розглядалися як чудове повернення віри, довіри, єдності з Господом; воно виглядало як відновлення, яке включало також навернення серця, прощення, оновлення дружби з Богом, усвідомлення його милосердя і нову можливість славити Його", - розповів Бенедикт XVI.

 

"Дорогі брати і сестри, у нашій молитві ми повинні завжди дивитися на те, як у різних ситуаціях нашого життя Бог нас захищає, допомагає, керує нами, і прославляти Його за все те, що він робить для нас. Ми повинні бути дуже уважними до тих речей, які Господь нам дає. Часто ми уважні тільки до наших проблем, труднощів і майже не хочемо бачити добрі речі, які походять від Господа. Ця увага, яка стає також і подякою, дуже важлива і є пам'яттю, яка допомагає переживати темні моменти".

 

Святіший Отець, також зазначив, що в другій частині 126 псалма присутнє звернення до Бога продовжувати відновлення свого народу, і прохання довести цю справу до повної реалізації. У псалмі застосовуються різні образи - псалмоспівець порівнює відновлення з водою, яка може змінити пустелю в процвітаюче поле, повне зеленої трави і квітів.

 

Інший образ, на який звернув увагу Понтифік, це поля, які обробляють селяни, щоб на них народився хліб. "Щоб говорити про спасіння, згадується образ подій, які щороку повторюються в сільськогосподарській сфері: важкий час обробки поля і радість збору врожаю", - зазначив Папа.

 

Святіший Отець розповів, що кидання зерна в землю - це жест довіри і надії; необхідною є працьовитість людини, але потім треба увійти в стан безпорадного очікування, знаючи, що багато факторів можуть вплинути на врожай і завжди існує ризик втратити його. "Однак, рік за роком, селяни повторюють здійснювати цей жест і засівати свої поля. І якщо на них з'являються колосся, виникає справжня радість, перед обличчям незвичайного дива", - підкреслив Бенедикт XVI.

 

"На все це звертає увагу псалмоспівець, говорячи про порятунок, звільнення, вихід з полону і вигнання. Депортація до Вавилону, як і інші важкі та кризові ситуації, повні темряви, пов'язаної з пануванням сумнівів і відчуттям віддалення Бога, в реальності, говорить псалом, схоже на засівання поля. У таємниці Христа, у світлі Нового Завіту, це послання стає більш зрозумілим і ясним: віруючий, який проходить через темряву, стає неначе зерном, яке падає в землю і вмирає, щоб дати життя багатьом новим плодам; або беручи інший образ, близький Ісусові, а саме жінки, яка страждає під час пологів, але потім радіє тому, що дала світу нове життя".

 

Папа закликав вірних у молитві завжди залишатися відкритими на надію і бути вкоріненими у вірі в Бога. "Наша історія, навіть якщо часто відзначена стражданнями, труднощами, кризами є історією спасіння і виходу з полону. В Ісусі наш полон завершується, кожна сльоза висихає, через таємницю Хреста смерть перетворюється в життя, як зерно, яке падає на землю і стає колосом", - сказав Бенедикт XVI.

 

Під час сьогоднішньої аудієнції понтифік також звернувся із закликом до єгипетської громадської і релігійної влади будувати суспільство, в якому будуть поважатися права всіх людей, особливо представників меншин. Папа висловив свою стурбованість у зв'язку з драматичними подіями, які відбулися цієї неділі в Каїрі. "Єднаюся з болем сімей жертв і всього єгипетського народу, який зустрівся зі спробами перешкодити мирному життю між спільнотами, яке важливо зберегти, особливо в цей перехідний період", - сказав Бенедикт XVI і закликав вірних молитися, щоб в Єгипті панував мир, заснований на справедливості, повазі до свободи і гідності кожного громадянина.


За матеріалами Ватыканскае радыё