//

У Ватикані відзначили 100-річчя з дня народження видатного італійського філософа і теолога XX століття Корнеліо Фабро

У Ватикані  відбувся конгрес, присвячений 100-річчю від дня народження видатного італійського філософа і теолога XX століття священика Корнеліо Фабро.


Корнеліо Фабро (1911-1995) відомий, перш за все, своєю новою інтерпретацією Фоми Аквінського, яка при цьому не виходить за межі католицької традиції. Схожі теологічні концепції сьогодні розвивають теологи Етьєн Жільсон (Франція) і Густав Зіверт (Німеччина).


Першою темою в межах дводенного конгресу стали теоретичні умови та особливості філософських побудов Фоми Аквінського, що стосуються проблематики атеїзму. Далі відбулися дискусії про погляди Фабро на сучасний атеїзм, проблеми співвідношення між вірою і розумом, філософської антропології вченого. Особливу увагу було приділено імманентізму Рене Декарта, тому що згідно з вченням Фабро, саме він став колискою сучасного атеїзму. Говорили про конфлікт філософських уявлень Фабро з Гегелем і Гайдеггером, а також його дослідження філософії К'єркегора і різку критику Карла Ранера.


Частина конгресу була присвячена доповідям про священиче служіння Корнеліо Фабро, його викладацьку діяльність в Римі, нові видання його праць, які публікує Інститут Воплоченого Слова.


Конгрес був організований фахівцями Інституту Воплоченого Слова. На зустрічі були присутні теологи з Папської Академії Томи Аквінського, Папського Латеранського університету, Папської академії теології, римського університету Санта-Кроче та інших вузів.


За матеріалами: sedmitza.ru