//

Четвертий візит папського делегата до В'єтнаму

Архиєпископ Леопольдо Джіреллі вже вчетверте у В'єтнамі, відколи на початку року став папським делегатом, що не має резиденції в країні. Він має постійну резиденцію в Сінгапурі, де є Апостольським нунцієм. нинішній двотижневий візит (1-15 жовтня) охоплює  п'ять єпархій. Папський представник відвідав єпархії Long Xuyen на півдні країни, на кордоні з Камбоджею. На Літургії, яку він очолив 3 жовтня у Марійній святині в Tan Hiep, було близько 20 тисяч вірних. Він також зустрівся з духовенством і релігійними діячами та представниками місцевої влади. Місцева єпархія провадить 11 будинків для студентів, безкоштовні курси для неосвічених бідних, дитячий садочок, а також опікується хворими і сиротами. Цього року було створено п'ять нових парафій.

 

Із Long Xuyen архиєпископ Джіреллі відправився до міста Ho Chi Minh, колишнього Сайгону, де з 3 до 7 жовтня триває пленарне засідання єпископату. Він був там у кількох парафіях та монаших спільнотах. Візит охопить ще три єпархії, що належать до сайгонської церковної провінції. Отже, загалом апостольський делегат відвідає 21 із 26 єпархій у В'єтнамі.

 

Попри ці ознаки інтенсивного життя Церкви у цій країні, ситуація католиків тут, однак, не легка. Про це свідчить відкритий лист глави в'єтнамської комісії «Справедливість і мир», оголошений у середу під час засідання єпископату, в якому єпископ Пол Нгуєн Тай Хоп захищає права католиків-мирян на участь у політичному житті у зв'язку з серпневими арештами у В'єтнамі. Він також запевняє, що Церква захищатиме права людини.

 

За матеріалами Radio Watykańskie