//

Післясоборовий шлях екуменізму невідворотний

Кардинал Курт Кох не погоджується із закидами, нібито Бенедикт XVI не виправдав екуменічних очікувань під час візиту до Німеччини.

 

"Сподівання, що цього разу Папа прийме рішення з питань, що стосуються всієї Церкви, були перебільшенням", – заявив глава Папської Ради у справах  Єдності Християн у розмові з німецьким католицьким агентством KNA.

 

Швейцарський кардинал зазначив, що Бенедикт XVI чітко вказав, що післясоборовий шлях екуменізму є невідворотний. А "розчарування завжди залежні від очікувань", – додав кардинал Кох, маючи на увазі критику промови Папи Римського в Ерфурті. Водночас він запевн водночас, що для Бенедикта XVI найважливішою була зустріч із протестантами і спільна молитва за єдність.

 

Папа висловився дуже позитивно про Мартіна Лютера і його "питання про Бога", що не означає, однак, його повної реабілітації. У рамках свого візиту до Німеччини Бенедикт XVI звернув увагу на те, що є спільним в екуменізмі, а також підкреслив прогрес останніх років і що "у жодному разі ми не можемо цього втратити", – нагадав кардинал.
 

 

У цьому контексті кардинал Кох зауважив, що Ватикан та Всесвітня Лютеранська Федерація готують спільний документ, присвячений Року Реформації, що відзначатиметься у 2017 році. Він також закликав, щоб висловлена Папою надія на євхаристійну єдність із православ'ям не була прийнята як "ляпас" для протестантів, бо Бенедикт XVI не мав такого наміру, тим паче, що православ'я і протестантизм інакше розуміють священство. Православне трактування близьке до католицького. Також немає сумнівів щодо апостольського спадку в православ'ї. Подібно існує подібність у розумінні Євхаристії.

 

За матеріалами wiara.pl