//

Ватикан на форумі Міжнародного Агентства Атомної Енергії

Війна не є знаряддям розв'язування конфліктів. Про це нагадав представник Апостольської Столиці на форумі Міжнародного Агентства Атомної Енергії. Мішель Банач взяв участь у загальній конференції цієї організації, в якій Ватикан має повне членство як один з її засновників. Засідання відбувалося у Відні 19-23 вересня.

 

 

Дипломат нагадав позицію Святого Престолу, який не тільки виступає проти поширення ядерної зброї, але і виключає війни як засіб врегулювання міжнародних конфліктів. На думку Церкви, частина коштів, які витрачаються на озброєння, можна було б направити у проекти, що стосуються розвитку економіки, освіти чи охорони здоров'я. Отець Банач нагадав успіхи Міжнародного Агентства з Атомної Енергії, до яких зарахував договори про нерозповсюдження ядерної зброї, заборону на випроборувань у цій галузі та створення зон, вільних від ядерної зброї.У цьому останньому питанні Апостольська Столиця підтримує зусилля щодо прийняття такої зони на Близькому Сході.

 

 

Ватиканський дипломат послався також на нещодавню кризу, пов'язану з аварією електростанції в Фукусімі.. На його думку, ця катастрофа показала з цілою силою реальність проблем, пов'язаних з мирним використанням ядерної енергії. Це ставить низку питань, на які птрібно шукати відповіді на всіх щаблях міжнародної політики. Йдеться особливо про контроль технічного стану силової станції, де повинен застосовуватись принцип суверенітету і безпеки держави при збереженні належної прозорості процедур.

 

 

О.Банач згадав про науковий форум Міжнародної сесії Агентства Атомної Енергії, який стосувався  питання забезпечення водних запасів. Ватиканський дипломат нагадав, що часто доля бідних країн залежить у цій галузі від розвинених держав і їх відповідальності. Це є виклик, який може бути можливістю для сталого розвитку, що являється однією з цілей Міжнародного Агентства Атомної Енергії.

 

 

За матеріалами Radio Watykańskie