//

Папа і німці

Папа втретє був вдома. Саме так  вітав Його Президент Федеративної Республіки Німеччина: «Ваша Святосте, від імені всього німецького народу, сердечно вітаю Вас в Німеччині. Вітаємо Вас вдома!»

 


Незважаючи на поважний вік, Бенедикт XVI витримав надзвичайно напружений графік подорожі: 4 дні нелегких зустрічей, посилена увага преси і противників візиту, відповідальні промови і богослужіння. Його 21-ша Апостольська подорож  відзначилась кількома цікавими аспектами.

 


Ситуація Католицької Церкви у Німеччині зовсім непроста. Незважаючи на те, що 675 тисяч осіб (30% населення країни) вважають себе католиками, існує багато проблем: це і горезвісні заяви групи теологів, і скандали із сексуальними зловживаннями, і наймасштабніше – здавалось би, незворотна секуляризація суспільства.  Крім того, провал політики мультикультуралізму, який визнала канцлер Меркель, привів до серйозного замішання і нестабільності німецького суспільства. Але Папа, як добрий пастир, знайшов і час, і слова, і підхід до кожного. Оскільки гаслом всього візиту були слова: “Де є Бог, там є майбутнє”, то основною ціллю усіх цих розмов  було повернути Бога у поле зору, «того Бога, який часто там зовсім відсутній, але якого ми дуже потребуємо».

 


Відбулися зустрічі з всіма важливими частинами німецького суспільства. Папа показав приклад здорового толерантного діалогу і з мусульманами, і з євреями, і з протестантами, і з православними. Очевидно, нелегко було підібрати слова до кожної спільноти зокрема. Але Бенедикт XVI зробив це, показуючи приклад всьому світові, яким чином можуть співіснувати такі ментально, духовно і культурно різні групи людей.

 


Кожна ця промова варта особливої уваги, але однією з найпомітніших подій була промова Папи у парламенті . Посол Німеччини при Святому Престолі Юрген Шмід зазначив:  "Це буде третій випадок в історії, коли Римський Понтифік виступить у парламенті. Раніше Іван Павло II виступав у польському парламенті та в італійському. Зараз Бенедикт ХVI буде промовляти у парламенті Німеччини. У нашій країні не прийнято, щоб візит на державному рівні міг пройти також і в парламенті, таку честь мають тільки особи, що займають найвищі пости. Папа був запрошений до парламенту главою Бундестагу. Промова Святішого Отця матиме велике значення і буде вислухана з великою увагою. Це правда, що відбувається багато дискусій про те, що скаже Папа", – сказав Юрген Шмід. Німецькі парламентарі, як представники всього суспільства,  можливо, розуміють, що в такому темпі і руслі неможливо побудувати мирне і гармонійне суспільство. Президент не запросив би Папи, знаючи про протести і обурення, якби не думав, що вона не матиме значення. І Наступник Петра роздумував в промові про те, що мало би хвилювати законодавців в першу чергу: здатність розрізняти добро від зла і встановити таким чином справжній закон, який служить справедливості і миру. 

 

Слова Папи – непересічної глибини. Слід зазначити, що візит Бенедикта XVI викликав величезне зацікавлення серед ЗМІ. Для висвітлення перебігу візиту акредитувалося близько 4 тисяч журналістів не лише з Європи, але і з арабських та китайських агенцій. Серед них 800 журналістів з різних електронних ЗМІ, а також представники найважливіших телеканалів світу. Вже хоча б це незвичне зацікавлення, яке перевищило всякі очікування організаторів візиту, свідчить про те, що слова Бенедикта XVI мають значення не лише у німецькому контексті. І чи не мають вони особливого значення в нашому, українському контексті? Чи не вартувало б нашим урядовцям та політикам цю промову, яка не була ані католицькою пропагандою, ані тиском авторитетом, ані погрозами, а мудрими порадами, взяти  до уваги нашим урядовцям та політикам?

 


Очевидно, про силу і значення папського візиту знали і розуміли не лише вірні-католики, але і «ворожа» сторона. Вже стало традицією організовувати акції геїв, лесбіянок та інших обурених громадян проти приїзду Понтифіка в їх країни. Зазвичай організатори прогнозують «шалені тисячі» їх учасників, обурено висувають свої претензії і аргументи. І що дістаємо в результаті? Хоча в Німеччині організатори анонсували понад 20 тисяч учасників, у протестах взяло участь всього близько тисячі демонстрантів. Вони тримали образливі плакати і ображали Святішого Отця кожним словом та жестом. Ці люди не слухають слів Папи, їх не цікавить ні мета Його візиту, ні його наслідки. Їх мета – образити. Чому? Бо ворог усвідомлює і розуміє силу Святого Духа, який діє через видимого главу Церкви, яку Ісус   заснував саме не першому Папі і яка має обітницю, що «ворота пекельні її не подолають». Він знає і боїться. А істерики, крики і образи – просто вияв їх безмежного страху і слабості перед Папою.

 

Але тут постає цікаве питання: чи розуміємо ми, католики, цю силу Святого Духа і значення Папи для нас? Чи в першу чергу користаємо з папських повчань і проповідей, які доступні принаймні щосереди перед молитвою «Ангел Господній» на загальних аудієнціях? Господь наш Ісус Христос доручив саме Бенедиктові XVI саме в цей непростий для світу час пасти Своє стадо, тож з довірою до Нього користаймо з дару глибокої думки, люблячого серця і розуміючого відношення нашого Папи.

 


Орися Уська, головний редактор порталу «Milites Christi Imperatoris»