//

Божа всемогутність виявляється у милосерді та прощені. Папа Бенедикт XVI очолив Службу Божу у Фрайбурзі

25 вересня 2011 р., о 10-й годині місцевого часу на території туристичного аеропорту Фрайбуґа Святіший Отець у присутності коло 100 тис. вірних очолив урочисту понтифікальну Службу Божу, а з ним співслужили 70 архиєпископів та єпископів і сотні священиків.

 

На початку проповіді Вселенський Архиєрей висловив свою велику радість з приводу спільної молитви у Фрайбурґу, на яку прибули християни-католики з різних міст Німецької федерації та сусідніх країн. А далі, коментуючи біблійні читання призначені Римо-Католицькою Церквою на цю Святу Літургію, Папа зупинився над темою Божої всемогутності, зазначаючи, що у наш час є багато богословів, які, дивлячись на усі лихоліття сьогодення, стверджують, що Господь Бог не є всемогутнім. Однак, справжні християни, на переконання Святішого Отця, вірять у всемогутнього Бога, Творця неба і землі. Але Він проявляє Свою всемогутність у спосіб, що не завжди зрозумілий людині. Не раз Господь, шануючи свободу своїх створінь, обмежує Свою силу. Тому, ми повинні буди вдячними нашому Творцеві за великий дар свободи. І все-таки, перед обличчям страшних моментів у нашому житті, ми повинні вірити у Божу всемогутність, яка, зокрема, проявляється у Його милосерді та прощенні, вірити у те, що Він бажає нашого спасіння. А щоб Боже милосердя могло доторкнутись нашого серця, ми повинні відкритись на Бога, бути готовими залишити зло, піднятись з байдужості та дати місце Його Слову.

 

Далі Папа прокоментував євангельський уривок, прочитаний під час Служби Божої, який розповідає про двох синів, яких батько послав працювати у свій виноградник. Один з них сказав батькові, що піде до праці, однак, в кінцевому результаті, не пішов. А другий син, хоча й спершу відмовився, але, подумавши, пішов, щоб виконати волю батька. Вселенський Архиєрей наголосив, що цей біблійний уривок хоче нас повчити, що не є важливими слова, але – вчинки, діла навернення і віри. І це повчання Христос скерував до старозавітніх священиків та духовних провідників ізраїльського народу, які спершу відповіли Богові «так», але згодом їхня релігійність стає рутиною і вони віддаляються від Нього. Саме тому Ісус закінчив свою притчу словами: «Істинно кажу вам, що митарі й блудниці вас випереджують у Царстві Божім. Прийшов бо був до вас Йоан дорогою правди, та ви не повірили йому; митарі і блудниці повірили йому, а ви, бачивши це, навіть потім не розкаялися, щоб повірити йому». За словами Папи, навчання Ісуса вимагає відкритих людських сердець, які б дозволили Божій любові їх діткнути та подарувати ближнім не лише «технічне» служіння, але свою любов, якої вони від нас очікують і у якій Бог стає видимим. Святіший Отець заохотив присутніх призадуматись на тим, яким є наш особистий стосунок з Богом: у молитві, в участі у недільній Св. Літургії, у поглиблені віри через роздуми над Святим Письмом та вивченням катехизму.

 

Вселенський Архиєрей підкреслив, що хоч євангельський уривок розповідає про двох синів, проте за ними можемо спостерегти також і третього, який каже батькові «так» і робить те, що йому наказує отець. І тим третім сином є Син Божий, Ісус Христос, Який, впокорившись і ставши одним із нас, виконав волю Небесного Отця.

 

А на закінчення проповіді Бенедикт ХVІ заохотив вірних просити у Господа Бога сміливості та покори для того, щоб крокувати шляхом віри, щоб черпати із невичерпного джерела Божого милосердя і щоб постійно вдивлятись в Ісуса.

 

Закінчуючи Службу Божу, Папа ще раз звернувся до зібраних з короткою промовою, проказав із ними Богородичну молитву «Ангел Господній» та уділив своє апостольське благословення.

 

Після обіду з членами Єпископської Конференції Німеччини у семінарії Фрайбурґа, Папа прийме суддів Федерального конституційного суду Німеччини, а тоді у Фрайбурзькому Концертному Домі зустрінеться з католиками, які беруть активну участь в церковному та суспільному житті. Ввечері в міжнародному аеропорту міста Лар відбувається церемонія прощання.

 

Джерело: Радіо Ватикан