//

Завершення візиту апостольського делегата у В’єтнамі

Візит папського делегата у В'єтнамі завершився інцидентом – місцева влада не допустила архиєпископу Леопольдо Джіреллі на нічліг у місті Плейку, розташованому на Центральному Плоскогір'ї. Офіційним приводом для зміни програми його візиту мала бути необхідність  забезпечення повної безпеки дипломатові Ватикану. На нічліг він повинен був повернутися до міста Контум, що знаходиться на відстані 45 км. Наступного дня архиєпископ Джіреллі повернувся в Плейку і продовжував зустрічі з місцевими католиками, де його захоплено вітали  тисячі горян.

У єпархії Контум проживають так звані монтаніарди, горяни з лісових територій, серед яких є численні етнічні групи, найчастіше позбавлені базової освіти. Комуністична влада вважає провінцію Джіа Лаі закритою територією і всіляко перешкоджають католицькій місії серед горян. Для Церкви це території першої євангелізації. Щороку до хрещення готуються тут тисячі в'єтнамців-катехуменів.


Натомість на півночі В'єтнаму католики радіють з того, що мають першого семінариста з етнічної групи хмонгів. Це перше покликання до священства після  116 років місії у цій меншості. Спільнота католиків – хмонгів, що налічує 10 тисяч осіб у єпархії Хунг Хоа, сподівається, що майбутній священик перекладе на її мову основні документи католицького вчення. На початку від семінариста очікують, що він опрацює тексти молитов. Більшість з племені хмонг неписьменні, а ті, хто має хоч якусь освіту, завдячують цим католицьким школам.


За матеріалами Radio Watykańskie