//

21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці

 

Велика радість була в домі праведного подружжя Йокима і Анни, коли Бог обдарував їх донечкою. Побожні батьки дитини з любов'ю величали Господа, що після довгих років сердечних молитов дав їм на старість таку велику потіху. Ще того самого дня дали їй ім'я Марія. Ніхто тоді не передбачав, що ця дівчинка стане Матір'ю Спасителя світу.

 

Першу вістку про життя Марії подає нам св. євангелист Лука з нагоди Благовіщення. Тоді св. архангел Гавриїл сказав, що Марія благодатна, тобто повна ласки і з першої хвилини свого життя була обдарована повнотою святості.

 

Св. Іван Дамаскин каже, що "день Різдва Богородиці є днем всесвітньої радості, бо через неї обновився весь людський рід, і смуток праматері Єви перемінився в радість". Тож величаймо Господа за Його прецінний дар. Радіймо народженню Матері Божої, яка заведе нас до неба, якщо ми будемо її добрими дітьми.

 

Послання святого апостола Павла до Филип'ян 2, 5-11

 

Браття, плекайте ті самі гадки в собі, що були в Христі Ісусі. Він, бувши в Божій природі, не вважав за здобич Свою рівність із Богом, але применшив Себе Самого, прийнявши вид слуги, ставши подібним до людини. Подобою явившися як людина, Він понизив Себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж хресної. Тому й Бог Його вивищив і дав Йому ім'я, що понад усяке ім'я, щоб перед іменем Ісуса всяке коліно приклонилося на небі, на землі і під землею, і щоб усякий язик визнав, що Ісус Христос є Господь на славу Бога Отця.

 

 

Євангеліє від Луки 10, 38-42; 11, 27-28

 

В той час увійшов Ісус в одне село, і одна жінка, на ім'я Марта, прийняла Його в свій дім. А в неї була сестра, що звалась Марія, що і сівши у ніг Ісусових, слухала слова Його. А Марта клопоталась великою послугою і, станувши, сказала: Господи, чи не зважаєш, що сестра моя одну мене зоставила служити? Скажи отже їй, щоб мені помогла. І відповівши, Ісус сказав їй: Марто, Марто, ти журишся і клопочешся про многе. А одне є на потребу. Марія ж вибрала добру часть, що не відніметься від неї. І сталося, як Він це говорив, одна жінка, піднявши голос з народу, сказала Йому. Блаженна утроба, що носила Тебе, і груди що Тебе кормили. Він же сказав: Отож блаженні ті, що слухають Боже слово і зберігають його.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua