//

День пам'яті про Кардинала Ван Туана

Вчора, 16 вересня, в каплиці Папської Ради «Iustitiа et pax» кардинал Пітер Тарксон, відслужив св. Літургію з нагоди дев'ятої річниці смерті в'єтнамського кардинала Франсуа Ксаверія Нгуена Ван Туана, колишнього голови цієї Ради.


Кардинал Ван Туан, народився 1928 р. У 25-річному віці прийняв священство. Навесні 1975 був призначений єпископом Сайгону, а через кілька місяців був арештований поліцією. Єрарх провів 13 років у в'єтнамській в'язниці, з яких дев’ять в абсолютній ізоляції. «Я не божевільний тільки завдяки тому, що багато молився до Пресвятої Діви Марії», – говорив потім єрарх. Його звільнили 1988 р., а через 10 років Папа Іван Павло II призначив його головою Папської ради «Iustitiа et pax». У 2001 р. Святіший Отець призначив його кардиналом, а через рік єрарх помер. Зараз триває процес його беатифікаці.


В інтерв'ю о. прелат Пол Хан Ван Ен, співробітник Папської ради «Iustitiа et pax», який понад тридцять років тому таємно прийняв таїнство священства з рук кардинала Туана, розповів, що сьогодні його постать дуже відома і шанована у В'єтнамі. «Багато католиків читають його твори і намагатися наслідувати його життєві принципи», – розповів о. Ієн.


Кардинал Ван Туан, дуже багато роботи присвятив створенню кампендіуму Соціального вчення Церкви. Сьогодні Папська рада «Iustitiа et pax» продовжує збирати та досліджувати його твори і листи.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё