//

У синівській покорі відкривати дар хрещення

Папа римський спонукав Неокатехуменальний Шлях робити свій оригінальний внесок в справу нової євангелізації, а також до поглиблення єдності з єпископами і місцевими Церквами.

Сьогодні Бенедикт XVI прийняв у актовому залі Павла VI засновників Неокатехуменального Шляху, Кіко Аргуельо, Кармен Хернандез, разом з о. Маріо Пецці, яких супроводжували групи катехистів, відповідальних за Дорогу в понад 120 країнах. Присутніми були також ректори 78 семінарій місій Redemptoris Mater, розкиданих у всьому світі, численні пресвітери і семінаристи, сім'ї в місії, групи „missio ad gentes”, спільнота „in missionem”, а також катехисти з Риму і з регіону Лаціум.

У виступі Святіший Отець зазначив, що сьогоднішня аудієнція є можливістю для відновлення зв'язку Неокатехуменального Шляху з Наступником Петра. Він нагадав, що вже понад сорок років вона сприяє оживленню і зміцненню християнського втаємничування, сприяючи повторному відкриттю багатства Хрещення, допомагаючи відчути смак Божого життя. „Цей Божий дар для своєї Церкви залишається на службі єпископам як спосіб єпархіальної реалізації християнської посвяти і постійного виховання віри” – підтвердив Папа.

Бенедикт XVI відзначив, що в минулих роках був відредагований Статут Неокатехуменального Шляху, який був остаточно схвалений в червні 2008 р. Іншим важливим кроком було схвалення в минулих днях компетентною дикастерією Апостольської Столиці „Катехитичної директиви Неокатехуменального Шляху ”. „Разом з цими церковними печатями Господь сьогодні підтверджує і ввіряє вам заново цей цінний інструмент, яким є Дорога, щоб ви могли в синівській покорі по відношенню до Апостольської Столиці і пастирів Церкви, з новим ентузіазмом і запалом сприяти радикальному і радісному відкриттю дару Хрещення і зробити свій оригінальний внесок у справу нової євангелізації” – підтвердив Папа римський.

Святіший Отець підкреслив, що Церква визнала в Неокатехуменальному Шляху особливий дар, збуджений Святим Духом і він, як такий, в природній спосіб прагне бути включеним у великій гармонії в церковне Тіло. „У цьому світлі я заохочую вас до безустанного пошуку глибокої спільності з пастирями і всіма складниками партикулярних Церков, а також достатньо диференційованих церковних контекстів, в яких ви покликані до дії. Братська спільність між учнями Ісуса є в істоті першим і найбільшим свідченням імені Ісуса Христа” – підкреслив Бенедикт XVI.

Папа висловив радість, що може сьогодні розіслати понад двісті нових сімей, що вирушають на місії в різні боки світу, які долучаються до понад 600 вже діючих. „Дорогі сім'ї, віра, яку ви отримали в дарі, хай буде цим світлом на свічнику, здатним вказувати людям шлях до Неба” – підтвердив Святіший Отець. Звертаючись до 13 нових „missiones ad gentes”, що вирушають в глибоко секуляризовані середовища чи місця, куди ще не дійшло послання Христа Бенедикт XVI побажав їм, щоб відчували живу присутність Воскреслого Христа, допомогу багатьох вірних, а також молитву Папи римського.

Вітаючи священиків і 2 тис. семінаристів семінарій „Redemptoris Mater”, Святіший Отець спонукав їх, щоб були священиками, закоханими в Христа і Його Церкву, здатними до передачі світу радості, що випливає від зустрічі Господа і можливості служіння Йому. Звертаючись натомість до мандрівних катехистів, а також спільноти з Риму і з регіону Лаціум та спільноти „in missionem”, Папа зазначив, що вони покинули безпеку своєї спільноти, щоб податися на парафії, які переживають труднощі чи розшукувати загублені вівці, живучи часто в незручних умовах, далеко від дому. „У стражданнях чи прагненні, які ви можете зазнавати, почувайтеся об'єднані із стражданнями Христа на Хресті, а також з Його бажанням прибути до так багатьох братів, віддалених від віри і правди, щоб їх довести до дому Отця” – сказав Бенедикт XVI.

Святіший Отець нагадав, що весь Божий Народ „відісланий”, а провіщення Євангелія є завданням всіх християн як наслідок святого Хрещення. Справа в тому, щоб ми дозволили Духу Святому сформувати нас за зразком самого Христа, щоб ми передавали Слово всім життям. Папа спонукав учасників сьогоднішньої аудієнції до переосмислення апостольського повчання Verbum Dominii, а в особливий спосіб її третьої частини „Місія Церкви: повідомлення Божого Слова світу”(п.90-98). „Дорогі друзі, почуваймося учасниками занепокоєння Господа Ісуса про спасіння, місії яку Він доручив всій Церкві. Хай Пресвята Богородця, яка надихнула ваш Шлях і дала вашій спільноті як зразок сім'ю з Назарету, дозволить вам жити вірою в покорі, простоті і багатьох Бога. Хай заступається за вас всіх і супроводжує у вашій місії” – підтвердив Папа римський.

 

За матеріалами wiara.pl