//

У Львові представлять новий переклад Біблії українською

Західне регіональне відділення Українського Біблійного Товариства (УБТ) 13 вересня 2011 року презентуватиме Четвертий повний український переклад Біблії з давньогрецької мови (Септуагінти). Із цієї нагоди відбудеться міжконфесійна зустріч за участю керівників християнських Церков, що входять до складу Товариства, представників влади та ЗМІ.

 

Переклад здійснив доктор теології, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка архимандрит Рафаїл Турконяк. Він зроблений під редакцією відомих мовознавців і філологів Національної академії наук та провідних університетів України.

 

Богословська експертиза проводилася представниками різних християнських конфесій, а також загальновизнаними українськими і міжнародними фахівцями у сферах біблеїстики та теології.

 

Як повідомляють в УБТ, роботу над перекладом Біблійне Товариство розпочало невдовзі після свого заснування у 1991 р., адже потреба в новому перекладі сучасною українською мовою була очевидною. Товариство вирішило скористатися можливістю підготувати повний переклад не з древньоєврейської мови, як три попередніх, а з давньогрецької, оскільки грецький текст Старого Завіту лежить в основі наших церковнослов’янських перекладів. Окрім канонічних книг до нього увійшли всі книги так званого «другого канону», тому цей переклад за правом може називатися повним. В основу перекладу були покладені визнані світовими вченими-біблеїстами давньогрецькі критичні тексти. За оцінками експертів, ця Біблія слугуватиме не лише джерелом істини для читача, але й цінним матеріалом для наукових досліджень.

 

Саме у Львові була здійснена основна частина роботи над перекладом: о. Рафаїл підготував первинний текст, а редакційна колегія продовжила працю над підготовкою перекладу до випуску.

 

Четвертий переклад Біблії був завершений у 2011 році і 21 червня в м. Києві відбулася загальноукраїнська презентація його першого накладу.

 

Як повідомили РІСУ організатори презентації, зустріч розпочнеться 13 вересня, о 15:00, в приміщенні Українського Біблійного Товариства за адресою: м. Львів, вул. І.Багряного, буд. 44.

 

Довідка: Українське Біблійне Товариство – міжконфесійна християнська організація, метою якої є переклад, друкування і розповсюдження Біблії та біблійної літератури українською мовою й мовами нацменшин, що проживають на території нашої держави. До складу Товариства входять 16 провідних українських конфесій православного, католицького та протестантського віросповідання, а також Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України. Товариство є членом всесвітньої організації Об’єднаних Біблійних Товариств, а також входить до складу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

 

За роки діяльності Товариство випустило і розповсюдило понад 8 мільйонів примірників Біблії та іншої біблійної літератури, з яких 3 млн. – безкоштовно у рамках благодійних проектів.

 

Джерело: РІСУ