//

Амністія у В'єтнамі не пошириться на "в'язнів совісті"

Більше 10 тисяч осіб підлягатиме щорічній амністії ув'язнених у В'єтнамі. До групи звільнених не належать так звані "в'язні совісті" і особи, залучені до захисту прав людини, – повідомив  єпископ Нґуєн Таї Хоп. Голова комісії Iustitia et Pax при в'єтнамському єпископаті зауважив, що серед тих, хто виходить на свободу, є велика група християн, що походять з малих етнічних груп, які проживають в центральній частині країни. Кардинал з жалем сказав, що амністія не буде поширюватися на представників опозиції і дисидентів, які борються за свободу, справедливість і демократію.

 

Комісія справедливості та миру стежить за дотриманням прав людини у В'єтнамі, її допомагає група експертів та інтелектуалів, серед яких є не католики. Поки що церковна комісія чекає докладного списку звільнених в'язнів, хоча відомо, що він буде в основному для злочинців. Амністія охопить в цілому 10 відсотків усіх ув'язнених у В'єтнамі, загальна кількість яких сягає понад 100 тисяч. Серед них, на думку опозиційної комісії з прав людини, тільки 258 "в'язнів совісті", що ув’язнені за антикомуністичні погляди.

 

Останніми тижнями до в'єтнамських в’язниць потрапили п'ятеро студентів з католицької єпархії Вінь. Комуністична влада звинуватила їх у контрреволюційній діяльності в Ханої. У церквах країни організували молитовні чування в намірі дострокового звільнення студентів.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie