//

Єпархіальні єпископи Польщі: Послух Церкві та турбота про її єдність є основними критеріями оцінки достовірності релігійних ініціатив

25 серпня, напередодні святкування дня Божої Матері Ченстоховської, відбулося засідання Ради Єпархіальних Єпископів на Ясній Горі. Головою засідання був Архиєпископ Юзеф Міхалік, а також тут взяли участь Апостольський Нунцій в Польщі Архиєпископ Селестіно Мільоре. Головні теми засідання: управління церковним майном, участь Церкви в суспільному житті, а питання про культ Христа Царя і необхідність послуху Церкві.

 

У шістьох пунктах свого послання, єпископи зазначили, що з часу беатифікації Папи Римського Івана Павла II, 1 травня 2011 року, вся Церква дякує за нового Блаженного і за справу його великого понтифікату. Згадали про те, що 26-ий Всесвітній День Молоді, що тривав з 16 по 21 серпня в Мадриді, був великим святом віри, а також великим свідченням таємниці Вселенської Церкви для молодих людей. Вони подякували всім, хто брав участь у цій зустрічі: пастирям, катехитам, організаторам, молоді, волонтерам, католицьким ЗМІ, що висвітлювали ці події.

 

Оскільки провідною темою зустрічі єпархіальних єпископів було керівництво церковним майном, вони проаналізували вимоги церковного та цивільного права, пов'язані з управлінням матеріального майна, а також порівняли це зі знанням різноманітних практик, які існують в різних єпархіях. Вони вирішили, що доцільно розробляти програми відповідно до документів ІІ Польського пленарного Синоду, які будуть узгоджені з правилами поведінки в усіх єпархіях Польщі.

 

Єпархіальні єпископи нагадали основні принципи Церкви у сфері суспільного життя, що є дуже актуальним напередодні парламентських виборів. Мовчання Церкви під час виборчої кампанії, немає жодних підстав в соціальному вченні Церкви, ствердили єпископи і додали, що душпастирі, єпископи і священики, а особливо віряни, мають право і навіть обов'язок брати участь у громадському та політичному житті, бо вони є частиною цього суспільства. Церква не ідентифікує себе з будь-якою партією, бо її послання звернене до всіх, незалежно від політичних переконань. Обов'язок католиків, однак, полягає у виборі людей і громад, які гарантують захист людської гідності та життя від зачаття до природної смерті, вибираючи тих, хто буде працювати так, щоб турбота про сім'ю була на першому місці, голосувати за людей, які здатні приймати складні питання і реформи для блага вітчизни. Єпископи закликали всіх вірян і людей доброї волі до відповідальності та розумної турботи про країну та загальне благо.

 

Єпископи визнали важливість святкування урочистості Ісуса Христа, Царя Всесвіту, що встановлена 1925 року Папою Пієм XI. Вони закликали скористатися чудовою можливістю пожертвувати своє життя, життя їхніх сімей і всієї батьківщини Христові, Цареві Всесвіту. А також застерегли від того, щоб не шукати нових, несумісних з духом Церкви, форм поклоніння Христові Цареві та висловили занепокоєння діяльність поза Церквою і всупереч єпископам на місцях. Єпископи наголосили на тому, що послух Церкві та турбота про її єдність є основними критеріями для оцінки достовірності релігійних ініціатив, а також кожен, хто вперто бере участь в таких позацерковних рухах і групах, втрачає єдність зі спільнотою Церкви. Єпископи є солідарними з Митрополитом Кракова і його діяльністю.

 


Насамкінець вони закликали  всіх молитися за свою країну і її законне місце в сім'ї європейських країн.

 

За матеріалами: wiara.pl