//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (22 – 27 серпня)

Понеділок. Архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн проаналізував нещодавній Всесвітній День Молоді. Він вражений тим, що так багато молоді зібралось до Мадриду, щоб засвідчити свою віру та укріпитись в ній. Кардинал Шенборн зауважив, що своєю численною присутністю на ВДМ молоді люди показали, що «сьогодні віра не є старомодною, але справжньою альтернативою гідного життя і любові». Австрійський єпарх вказав також на те, що серед молоді відчувається особлива любов і повага до Папи Бенедикта XVI.


Вівторок. У вівторок стало відомо, що 14 вересня до Риму приїде настоятель Священичого Братства святого Пія Х, Єпископ Бернар Фелле, у супроводі ще двох єпископів Братства. Вони зустрінуться з префектом Конгрегації віровчення кардиналом Вільямом Дж. Левадою. Візит єпископів-лефевристів припадає на четверту річницю від вступу в силу папського motu propio Summorum Pontificum.


З 22 по 26 серпня в Трієсті відбувся Італійський Національний літургійний тиждень на тему «Бог вчить сій народ. Літургія – нескінченне джерело катехизації». З цієї нагоди Держсекретар Ватикану, кардинал Тарчізіо Бертоне, скерував, від імені Бенедикта XVI, звернення до учасників, в якому вказав, що «Літургія виражає абсолютну присутність Бога і показує, що Бог завжди поряд з нами, тому що на початку християнського буття не стоїть етика, чи велика ідея, але зустріч з Особистістю, яка дає життя і нові горизонти, а, разом з тим, напрям».


Середа. На загальній аудієнції цієї середи Папа Бенедикт XVI ділився своїми враженнями від ВДМ, що пройшов у Мадриді. Святіший отець подякував усім, хто приймав участь у цьому святі, хто долучився до організації, а також королівській сім’ї та всій Іспанії за теплий прийом. Папа висловив радість з того, що так багато молоді прагне йти за Христом і рости у своїй вірі. На завершення Бенедикт XVI оголосив тему наступного ВДМ, який пройде в Ріо-де-Жанейро – «Ідіть і навчіть усі народи!». Темою ж єпархіальних днів молоді, що пройдуть наступного року, буде «Завжди радійте у Господі!».


В цей же день, 24 серпня, Його Святість привітав українців, присутніх на загальній аудієнції в Кастель Ґандольфо, з 20-ю річницею Незалежності. Папа побажав, щоб ми завжди діяли на користь справедливості, миру та загального добра.


В середу, по закінченні аудієнції з Папою Бенедиктом XVI, свої вітання Україні та українцям передала Надзвичайний та Повноважний Посол України при Святому Престолі – пані Тетяна Іжевська. Вона, приєднуючись до слів Понтифіка, побажала, щоб в українців міцнішало «відчуття духовної єдності з народом, патріотизму, відданості своїй землі та національна згуртованість». Крім того, пані Тетяна повідомила, що цього року на Різдво Ватикан прикрашатиме ялинка з Карпат.


Четвер. В четвер, Апостольський Нунцій в Німеччині, Архиєпископ Жан-Клод Перріс, сказав, що німецька Церква очікує, що Папа привезе «надію і силу до нової євангелізації». Архиєпископ Перріс наголосив на двох важливих моментах приїзду Святішого Отця – візит Папи до федерального парламенту та Літургія на Олімпійському стадіоні. Щодо протестів проти виступу Бенедикта XVI в парламенті, Апостольський нунцій нагадав, що Папу Римського запросили самі члени Бундестагу. Коментуючи Літургію на Олімпійському стадіоні, ватиканський дипломат повідомив, що участь в ній мають намір взяти католики з усіх куточків Німеччини.


П’ятниця. Префект Конгрегації Богослужіння і Дисципліни Таїнст, кардинал Антоніо Каньїсарес Льовера, назвав заключну Літургію ВДМ зразком того, як треба відправляти Літургію для великої кількості людей так, щоб кожен зміг відчути важливість Служби Божої для Церкви.


У п’ятницю до Папи Бенедикта XVI в літню резиденцію в Кастель Ґандольфо приїхали його колишні студенти, так зване «Коло Ратцінгера». Цього року обговорювалось питання «нової євангелізації». Традицію зустрічатись зі своїми студентами Йозеф Ратцінгер започаткував ще будучи ще будучи Архиєпископом Мюнхена.


26 серпня, у віці 81 року, до Господа відійшов титулярний Єпископ Торонто, Кардинал Алоізіус Амброзіч.