//

Інтронізація нового Архиєпископа Берліну

Новий Архиєпископ Берліна, Райнер Марія Велькі, закликав християн продовжувати бути свідками Ісуса Христа, як це вони довели в найважчі часи.

 

 

"Хоча чисельно ми є меншістю, як християни ми несемо послання, яке має величезне значення для Церкви і світу, і, таким чином, для кожної людини, і яке – дивлячись очима віри – не має альтернативи", – заявив у проповіді новий Архиєпископ Берліна під час урочистості в берлінському соборі св. Ядвиги. Архиєпископ Велькі є наступником померлого кардинала Георга Стежинського, дев'ятим в історії уряду цієї єпархії, та другим Митрополитом Архиєпископом.

 

Кардинал наголосив, що хоча християни становлять меншість в столиці Німеччини, вони завжди свідчили про Ісуса Христа, навіть у важкі часи. Як приклад він згадав похованого в соборі св. Ядвиги священика цього собору, бл. Бернхарда Ліхтенберга, а також "багатьох християн, які відкрито заявили про свою віру і були готові до важких наслідків у професійному та особистому житті".

 

 

Архиєрейський жезл Райнер Марія Велькі отримав у подарунок від Архиєпископа Кельна, кардинала Йоахіма Мейснера. На жезлі відображені Три Королі, чиї мощі зберігаються в соборі Кельна. "Пам'ять про них для мене є мостом, який припровадив мене з Кельна до Берліна", – зізнався новий Архієпископ столиці Німеччини.

 

На урочистості був також присутній Апостольський Нунцій, Архиєпископ Жан-Клод Перісса.

 

 

Серед 40 єпископів були також голова Ради конференції єпископів Європи, кардинал Петро Ердо з Естергома-Будапешту, єпископ Овідія Перес Моралес з Венесуели, Архиєпископ Флавіен Йозеф Meлкі з Лівану, а також чотири польських єрархи: Архиєпископ Анджей Джега з Щеціна, Архиєпископ Мар’ян Голебевскі з Вроцлава, єпископ Стефан Регмунт з Зеленої Гори і Кшиштоф Задарко, єпископ-помічник Кошалінсько-Колобжегської єпархії.

 

В урочистості взяли участь майже всі члени Конференції німецьких єпископів, представники Євангельської і Православної Церкви, а також представники політичного життя, серед них – голова Бундестагу, Вольфганг Тірзе, і голова берлінської Палати депутатів, Вальтер Момпер, і віце-бургомістр, Інгеборг Юнге-Рейер.

 

 

Голова Конференції німецьких єпископів, Архиєпископ Роберт Цолліч, визнав Архиєпископа Велькі досвідченим пастором і єпископом. "Він вирізняється багатством ідей і сердечністю у стосунках з людьми. Він переймається життям людей, а отже виявляє пастирську турботу в суспільстві", – сказав Архиєпископ Цолліч. Він зазначив, що той, кому призначений сан Архиєпископа столиці, "перебуває серед світу", і висловив надію, що в цьому середовищі Архиєпископ Велькі буде свідчити про свою віру і віру Церкви. Його єпископське гасло – "Ми є свідками" – це його план дій, додав голова німецького єпископату і запевнив, що "віряни можуть розраховувати на нього".

 

"Herzlich Willkommen in Berlin!" (Ласкаво просимо до Берліна) – сказав Архиєпископ Цолліч. Він додав, що під цим гаслом він має на увазі кілька подій: прихід нового Архиєпископа, візит Папи Бенедикта XVI 22 вересня цього року, а також міжнародну зустріч молоді, організовану екуменічною спільнотою Тезе на зламі 2011/2012 років.

 

 

"Усі, також протестанти, з напруженням очікують, як новий єпископ освоїться в "багатоконфесійному" Берліні та Архиєпархії, що за межами столиці обіймає ще й Бранденбург і Померанію", – сказав у своєму привітанні протестанський єпископ Берліна-Бранденбурга і Лужиці, Маркус Дроге. На його думку, "ключем" до цього є єпископське гасло Архиєпископа Велькі: "Ми є свідками". Він зазначив, що в цих словах йдеться про "ми" замість "я". "Ми, християни, є всі разом свідками, а в такому місті як Берлін – це християнське "ми" має різні форми і представляє різні посади", – сказав єпископ Дроге, бажаючи успіхів новому Архиєпископу.

 

Райнер Марія Велькі народився 18 серпня 1956 року в Кельні. Він був висвячений 14 червня 1985 року кардиналом Йозефом Хоффнером. Був секретарем кельнського Митрополита, Архиєпископа Йоахима Майснера, а також директором університету Collegium Albertinum в Бонні. Філософію і теологію він вивчав у Бонні та Фрейбурзі, 2000 року він отримав ступінь доктора філософії в Університеті Святого Хреста в Римі.

 

 

24 лютого 2003 року був призначений єпископом-помічником до Архиєпархії Кельна. Єпископських свячень йому уділив кардинал Йоахім Мейснер. Райнер Велькі є членом Комісії у справах покликання, а також у справах науки і культури в німецькому єпископаті, а у своїй рідній єпархії він відповідав за постійний дияконат. Він також є радником ватиканської Конгрегації католицького виховання.

 

Одразу після обрання, новий Архиєпископ нагадав, що його родинні корені сягають Вармії. "Я щасливий і пишаюся тим, що я народився в Кельні, але мої батьки родом з Фромборк у Вармії, де вони народилися, і після Другої світової війни 1945 року змушені були втікати звідти й таким чином досягли Рейну. У зв'язку з цим, у моїх жилах, як і в мого попередника кардинала Стежинського, тече вармійська крові", – сказав він. Попередній Архиєпископ Берліну, кардинал Георг Стежинський, також народився у Вармії. Наприкінці Другої світової війни його сім'я оселилася в Тюрінгії.

 

 

За матеріалами: wiara.pl