//

32-ий «Мітинг за дружбу між народами» в Ріміні (Італія)

Традиційно останнього тижня серпня в італійському місті Ріміні над Адріатичним морем проходить «Мітинг за дружбу між народами». Цього року цей, 32-ий з черги форум, розпочався в неділю 21 серпня 2011 р. Він проходить під гаслом: «Існування стає безмежною впевненістю».

 

 

Від імені Папи Бенедикта ХVІ, що в неділю перебував на Всесвітньому Дні Молоді у Мадриді, Державний Секретар Ватикану, кардинал Тарчізіо Бертоне, надіслав учасникам мітингу привітання, наголошуючи, що коли людина переконана у своєму походженні та призначенні свого існування, то це стає джерелом безмежної впевненості, без якої людина не може жити.

 

Щорічні тижневі зустрічі, які традиційно відбуваються наприкінці серпня, присвячені діалогові та порозумінню, організовує рух «Спільність і визволення», італійською мовою “Comunione e liberazione”.

 

Понад 30 років тому група молодих людей на чолі з святої пам’яті отцем Луїджі Джуссані (1922-2005), засновником цього руху, вирішила влаштувати мітинг – невелику зустріч друзів, щоб «розповісти всім про ту красу, яку їм пощастило зустріти в житті». І, починаючи з тих найперших, ще невеликих дружніх зустрічей в Ріміні, о. Джуссані запропонував зробити акцент на християнському осмисленні повсякденного життя, «говорити про Христа мовою музики, театру, образотворчого мистецтва». Засновники форуму були «відкритими до всього світу» і старались передати це іншим, тому Мітинг має «девіз» – «За дружбу між народами». Хоч і ця назва, можливо, викликає в думці радянські часи з їхніми мітингами дружби народів та іншими подібними заходами, йдеться про зовсім відмінну подію – один із найбільших у світі християнських форумів, який рік-річно у серпні збирає понад 700.000 учасників.

 

 

Програма Мітингу зосереджена на християнському діалозі в найширшому значенні цього слова – це діалог епох, культур, конфесій, взаємозв’язок світського і релігійного, почавши з науки й культури. У рамках форуму проходять дискусії й бесіди, презентації книжок на різноманітні теми, включена велика музична і театральна програма.

 

Із скромного початку Мітинг швидко переріс в найбільший міжнародний християнський форум, який проходить у виставковому кварталі міста Ріміні. У різні роки в Ріміні побували блаженний Папа Іван Павло II, блаженна Мати Тереза з Калькутти, теперішній Папа Бенедикт XVI, коли ще був кардиналом, префектом Конґреґації Віровчення, інші визначні особистості.

 

 

Щороку для Мітингу вибирається одна провідна тема, а протягом року його готує невелика група організаторів, приблизно десяток осіб.

 

Джерело: Радіо Ватикан