//

Папа до міжконфесійної делегації з Фінляндії: "Екуменічна дорога стає складнішою, але ми повинні вести діалог з вірою і надією"

Мети екуменічного руху, якою є повна єдність у вірі, ще не досягнуто. Але діалог вже приніс багато елементів згоди і зближення. На це звернув увагу Папа на зустрічі з фінською екуменічною делегацією, яка прибуває щороку в цей час до гробниці св. Генріха Упсальського, який похований у римській базиліці Santa Maria sopra Minerva. Цей святий був єпископом міста Уппсала, і вершив своє місійне служіння на території сучасної Фінляндії, де і помер мученицькою смертю.

 

Бенедикт XVI висловив надію на подальший розвиток діалогу поміж католиками і лютеранами, який завжди є плодом Божої дії, а тому вимагає нашої витривалої молитви.

 

"У той же час ми всі знаємо, що екуменічна дорога стала в останні роки багато в чому складнішою і вимогливішою, - сказав Святіший Отець. - У світлі цих змін ваше щорічне паломництво до Риму на свято св. Генріха залишається важливою подією, знаком і стимулом для наших екуменічних зусиль. Це переконує нас, що ми повинні бути разом в дорозі, і що Христос є Дорогою для людства. Це допомагає нам озирнутися назад з радістю на те, що вже досягнуто, і з радістю дивитися у майбутнє, намагаючись діяти відповідально. З нагоди Вашого візиту ми хочемо зміцнити свою впевненість, що Святий Дух, який підняв екуменічний рух, сприяє і дотепер дає йому бути плідним, буде й далі вести його. У мене є тверда надія, що ваш візит до Риму зміцнить подальшу співпрацю між лютеранами і католиками, а також між усіма християнами у Фінляндії".
Папа також нагадав, що 18 січня розпочинається Тиждень Молитов за Єдність Християн і закликав молитися, щоб Дух істини привів послідовників Христа до більшої любові та братерства.

 

За матеріалами radiovaticana.org/pol