//

Тижневий огляд: переслідування християн (14-20 серпня)

Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).


Протягом цього тижня знову надходять повідомлення про переслідування християн у світі.


У Китаї, за даними 15 серпня, триває акція місцевої поліції проти катакомбних католиків єпархії Хезе.

 

 

В Україну потихенько, проте зовсім чітко і впевнено повертаються церковно-державні відносини часів пізнього брежнівізму. Відмінності звісно є: греко-католиків, поки що толерують, атеїстичних масових кампаній не проводять, але це - чи не єдина різниця.


16 серпня повідомляється, що в Іраку в результаті вибуху серйозно постраждала сирійсько-православна церква св. Єфрема в Кіркуку. Вибух стався вночі, тому ніхто не постраждав. Іракські християни згадують, що впродовж останніх тижнів це вже третій напад на їхні місця поклоніння.

 

У східно-пакистанському місті Абботтабад, де в травні цього року був вбитий Осама бен Ладен, мусульмани побили протестантів за показ фільму про Ісуса у міському парку. Крім того, нападники знищили проектор.

 

Уже впродовж 10 місяців 14-річна дівчинка в західній Уганді не може ходити, після того як батько морив її голодом за те, що вона покинула іслам.


17 серпня з’явилося повідомлення про те, що Верховний Суд індійського штату Орісса вимагає від влади пояснити несправедливе ставлення до жертв антихристиянських погромів, що відбулися три роки тому. Таке рішення є результатом скарги Архиєпископа Рафаеля Чіната. Уряд Орісси має два тижні для того, щоб надати пояснення.


Храм Сиро-Маланкарської Католицької Церкви у південно-західному індійському місті Пуне був осквернений в ніч на 15 серпня. У святотатстві підозрюють місцевих прихильників сатанізму, хоча не виключено, що блюзнірську акцію могли зробити і фанатичні язичники, які останнім часом все частіше виявляють нетерпимість стосовно індійських християн.


За даними 19 серпня читаємо, що пакистанська жінка-християнка, яка була викрадена у 2009 році та провела два роки у рабстві, що супроводжувалося тортурами і знущаннями, втекла від свого викрадача.

 


Кардинал Полікарп Пенго, Архиєпископ столиці Танзанії, хоче, щоб імена священиків, яких звинувачують у причетності до незаконного обігу наркотиків, стали відомими. Про це він заявив у відповідь на інформацію, яку поширює президент країни Джакайя Kiвете. Єрарх вважає, що президент свідомо робить наклеп на Католицьку Церкву, щоб дискредитувати ЇЇ в очах танзанійців.