//

На Львівщині поховали о. Богдана Смука - священика часів підпілля УГКЦ

У суботу, 20 серпня, на цвинтарі с. Лапаївка поховали протоієрея Богдана Смука. За численної присутності духовенства та вірних у храмі св. Софії Премудрості Божої заупокійну Божественну літургію очолив ректор Львівської духовної семінарії о. Миколай Фредина.

 

Після богослуження відбулося прощання з померлим священиком, а відтак тіло о. Богдана Смука було поховане на цвинтарі с. Лапаївка поблизу Львова.

 

Напередодні, у п’ятницю 19 серпня увечері, Високопреосвященніший владика Ігор, Архиєпископ Львівський очолив Священичий парастас за душу новопреставленого. Архиєреєві співслужили більш як 20 священиків Львівської архиєпархії, співом супроводжували поминальне богослуження випускники та викладачі колишнього Львівського богословського училища (Регентської школи), де о. Богдан Смук працював викладачем.

 

Згадуючи світлу постать померлого, Владика Ігор зазначив, що всю небезпеку підпільного життя о. Богдан відчув ще навчаючись у підпільній семінарії: „Як підпільний семінарист Богдан поїхав у с. Хоросницю, де мав відправляти літургію о. Гриник. Під час Літургії нагрянули органи держбезпеки. Богдан Смук та вірні, які молилися на богослуженні, заступилися за підпільного греко-католицького священика. Після цього інциденту довелося Богданові відбути арешт на 15 діб „за хуліганство”.

 

Архиєпископ Львівський підкреслив також надзвичайну відвагу родини о. Богдана Смука, який став на шлях священства, будучи батьком п’яти дітей.

 

„Дружина о. Богдана усвідомлювала, яка небезпека їм загрожує. І все ж за життя священик ніколи не почув з її уст навіть найменшого докору за вибраний ним шлях. Дякую дружині Любі та дітям отця: Святославу, Тарасу, Павлові, Дарії та Лесі за вашу мужність й мудрість, що ви проявляли під час переслідування нашої Церкви та за вашу любов й пошану до батька”, - завершив Архиєрей.

 

Активний діяч і служитель часів підпілля УГКЦ, протоієрей Богдан Смук відійшов у вічність 17 серпня 2011 р. на 76 році життя.

 

Довідка:

Отець Богдан Смук народився 1 червня 1936 р. у с. Хоросниця, Мостиського р-ну, Львівської обл. Батько працював на Святоюрській горі, виготовляв меблі, був знайомий з Митрополитом А. Шептицьким та іншими єпископами УГКЦ. Після служби у війську Богдан Смук вирішує вступити до підіпільної греко-католицької семінарії. Під час навчання був арештований органами безпеки на 15 діб за те, що брав участь у нелегальному богослуженні і заступився за підпільного священника.

 

21 вересня 1970 р. отримав дияконські, а наступного дня священичі свячення з рук владики Володимира (Стернюка). Більше як 20 років о. Богдан служив Богові та вірним в умовах гонінь і переслідувань, паралельно викладаючи у підпільній семінарії. Разом з дружиною Любою о. Богдан виховував 5 дітей.

 

Від 1989 р. священик активно включився в рух за легалізацію УГКЦ. Після повернення в лоно Греко-Католицької Церкви храму Преображення Господнього у Львові, митрополит Володимир Стернюк призначив о. Богдана сотрудником святині. 23 березня 1992 року грамотою Глави УГКЦ, Кир Мирослава Івана (Любачівського), о. Богдан Смук призначений парохом храму св. Софії Премудрості Божої у Львові.

 

В пам'ять про о. Богдана Смука пропонуємо інтерв'ю про період його підпільного служіння, опубліковане в тижневику "Україна і час".

Джерело: Прес-служба Львівської архиєпархії