//

Безпрецедентна беатифікація

Беатифікація Івана Павла II, яку здійснить 1 травня Бенедикт XVI, є "історичною подією, яка не має прецеденту", - пише головний редактор "L'Osservatore Romano", Джованні Марія Віан.

На його думку, "потрібно звернутися до глибокого середньовіччя, щоб знайти схожі приклади, однак і вони були у певному контексті, який не можна порівняти з рішенням Бенедикта XVI: протягом останніх десяти сторіч жоден Папа Римський не виніс на вівтар свого безпосереднього попередника".

Автор зауважує, що останнім Папою Римським, якого оголошено святим, є Пій X, а блаженними стали лише Інокентій XI, Пій IX та Іван XXIII. Д. М. Віан нагадує, що для винесення на вівтар - беатифікації і канонізації – вирішальне значення має виключно зразкове життя, після чого каже: "Автентичним слугою Божим був Кароль Войтила, палкий свідок Христа від юності до останнього подиху".

"Це добре знали ще за його зразкового життя і некатолики, і нехристияни", свідченням цього є "його духовний заповіт", фрагменти якого ватиканська газета публікує у сьогоднішньому виданні.

"Тому 28 квітня 2005 року, менше ніж через місяць після його смерті, його наступник погодився розпочати беатифікаційний процес до закінчення зазначеного терміну і тому вирішив головувати на його беатифікації: щоб показати світові приклад особистої святості Папи Римського Івана Павла ІІ" - підсумовує керівник ватиканської газети.

За матеріалами КАІ