//

На Львівщині вшанували пам'ять Маркіяна Шашкевича

7 серпня на Підлиській Білій горі, що в Золочівському районі відбулися урочистостях в пам'ять про отця Маркіяна Шашкевича коло пам'ятного знака будителю національної свідомості й зачинателю нової української літератури в Галичині.

 

Архієрейську Літургію на честь Шашкевичевого ювілею відслужили владика Йосиф Мілян - єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ та владика Венедикт - єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. Разом з численними мирянами у богослужінні взяли участь голова Львівської облради Олег Панькевич та депутат Ярослав Кравченко повідомили ZAXID.NET в прес-службі Львівської обласної ради.

 

Виступаючи перед громадськістю на Білій горі, Олег Панькевич говорив про шанобливе ставлення українців до особистості Маркіяна Шашкевича, про Шашкевичів дух, яким сповнювалися у вирі боротьби за незалежність нашої держави українські патріоти - січові стрільці, члени ОУН, вояки УГА та УПА.

 

"Уже майже дві сотні літ сюди, на Білу гору, приходять українці, щоб сповнитися Шашкевичевим духом - духом українства. Сьогодні наш час, сьогодні - ми тут. Але ми мусимо пильнувати, щоб і нове покоління - ровесники незалежності нашої України, й наступні покоління, не забували дороги на цю гору при будь-якій політичній ситуації", - сказав очільник облради у своєму виступі перед громадськістю.

 

Того ж дня Олег Панькевич та Ярослав Кравченко відвідали відоме гончарське село Гавареччина, що поруч з Білою горою, поспілкувалися із сельчанами, скуштували води з найглибшої гаварецької криниці.

 

Також Олег Панькевич з Ярославом Кравченком навідалися до криївки-музею вояків УПА, розташованій у лісовому масиві неподалік Гавареччини, де в лютому 1947 року у боротьбі з енкаведистами загинув двадцятишестирічний вояк УПА Іван Керницький, на псевдо Крилатий. 


Джерело: ZAXID.NET