//

Урочистий інгрес архиєпископа Петра Мальчука, Ординарія Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні (фото і відео)

6 серпня 2011 року, в празник Преображення Господнього за григоріянським календарем, у Києві відбулась урочиста подія – «інгрес» тобто введення на єпископський престол нового Ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні, архиєпископа Петра Мальчука, ОБМ.


Радість торжества, яке відбулось у прокатедральному соборі святого Олександра у Києві, розділили католицькі єпископи двох обрядів та духовенство як з України, так і з-за кордону, представники інших Церков та церковних організацій, представники влади та дипломатичного корпусу, а також численні вірні.


Після урочистої Служби Божої Архиєпископа Петра Мальчука, ОБМ, привітав архиєпископ-митрополит Львівський Римо-католицької Церкви в Україні Мечислав Мокшицький, який також висловив вдячність вислуженому Ординарію, єпископу Яну Пурвінському.


Від імені Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, що перебуває поза кордонами України, та єпископату України, нового Ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні привітав Блаженніший кардинал Любомир Гузар.


Урочиста церемонія закінчилась благословенням архиєпископа Петра Мальчука, ОБМ, Ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні.


Пригадаємо, що 15 червня 2011 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду Преосвященного єпископа Яна Пурвінського, Ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні, подане згідно з приписами 401 канону Кодексу Канонічного Права. Одночасно повідомлено, що Святіший Отець призначив Преосвященного Петра Геркуляна Мальчука, ОБМ, дотеперішнього Єпископа-помічника Одесько-Сімферопольського, Ординарієм Києво-Житомирським, надаючи йому особисту архиєпископську гідність.


У 1991 році блаженний Іван Павло ІІ відновив структури РКЦ в Україні, між якими – й Житомирську дієцезію, юрисдикція якої поширювалася на північно-східні області України. Пізніше її перейменовано на Києво-Житомирську, а у 2002 році східна частина відійшла до новоствореної Харківсько-Запорізької дієцезії. Відновлену дієцезію очолив і протягом 20 років провадив єпископ Ян Пурвінський, якому в листопаді сповниться 77 років життя.


29 березня 2008 р. Папа Бенедикт XVI призначив отця Петра Геркуляна Мальчука, ОБМ (Ордену Братів Менших Францисканців), єпископом-помічником Одесько-Сімферопольської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні, надаючи йому титулярний престол Медії. У травні того ж року він отримав єпископські свячення, а у жовтні – брав участь в ХІІ Звичайній Загальній Асамблеї Синоду Єпископів у Ватикані на тему «Боже Слово в житті та місії Церкви», представляючи Конференцію Римо-Католицьких Єпископів України.


Єпископська катедра Римо-Католицької Церкви була встановлена в Києві в 1400 році. Впродовж історії в столиці України було коло 40 римо-католицьких костелів і каплиць. Сьогодні в місті діє 8 парафій РКЦ, а недільні богослужіння відвідують близько 10 тисяч вірних.


Джерело: Радіо Ватикан

Фото і відео: Католицький Медіа-Центр