//

Президент Таджикистану заборонив неповнолітнім відвідувати храми

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон підписав законопроект "Про відповідальність батьків за виховання і навчання дітей», який забороняє неповнолітнім відвідувати місця релігійного культу, - йдеться в повідомленні прес-служби глави республіки.

 

 

У переліку обов'язків батьків у статті 8 закону говориться, що вони зобов'язані «не допускати участі дітей в діяльності релігійних об'єднань, за винятком дітей, які офіційно навчаються в релігійних установах". Саме цей аспект нового закону викликав обурення в західних країнах і у правозахисників. Влада республіки пояснює свої дії зростанням рівня екстремізму в республіці і необхідністю зберегти світський характер держави. Законопроект набуде законної чинності, як тільки буде опублікований в офіційній пресі.

 

 

Це не перша ініціатива влади з метою боротьби з радикальним ісламом. У Таджикистані місцеві імами повинні вибирати теми для проповідей із затвердженого владою списку. У жовтні 2010 р. був обраний новий голова Ради улемів, яким став колишній керівник одного з відділів Комітету у справах релігій. Це обрання було сприйнято як бажання влади контролювати релігійні питання в республіці.

 

 

99% населення Таджикистану сповідує іслам, більшість - це суніти, але існує велика діаспора ізмаілітів, шиїтської гілки ісламу.

 

 

За матеріалами: Ватыканскае радые