//

У Львові дискутують, де місце пам’ятнику Митрополиту Андрею

Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Ігор Возьняк розповів, що закінчився конкурс проектів пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові. Але думки розділилися щодо місця його встановлення.

 

Про це він розповів сьогодні, 29 липня, на виїзному брифінгу у с. Прилбичі, що на Львівщині, – повідомляє кореспондент ЗІКу.

 

Владика зазначив: «Конкурс відбувся. Але є різні думки щодо реалізації. Вулиця, що йде знизу з Листопадового Чину – є такий один з проектів, щоби її вивести біля корпусів Львівської політехніки і там далі з’єднати. Деякі це блокують, не хочуть. Аргументують тим, що є великий потік студентів і коли там буде вулиця, це буде дуже складно. Інший проект передбачає, щоб парк, який знизу вулиці Листопадового Чину, «перерізати» на дві частини. І одну відділити на цей пам’ятник, а другу залишити для використання у своїх потребах для Політехнічного університету та інших людей. І я не знаю, на що владні особи погодяться, як вони домовляться».

 

Щодо власних думок з цього приводу, він додав: «Я б казав, що такі пам’ятники взагалі нам треба. Щоб були гарно благоустроєні парки і сквери у нашому місті. Якісь гарні місця. Скажімо, коли б дійсно ту вулицю так обвели і вдало її спорудили, щоби вона пішла попри корпуси Політехніки, я гадаю, що це би було для Львова дуже гарним місцем, що спонукало б людей, аби вони там відпочивали і набиралися духовності. Опісля ту площу можна використовувати для якихось громадських зібрань. І разом з пам’ятником Митрополиту Андрею лишити добру спадщину для прийдешніх поколінь. Я б не назвав це парком, бо це мав би бути маленький затишний скверик».

 

Щодо часу встановлення, Архиєпископ Ігор Возняк зазначив: «Скоро буде 150 річниця з дня народження Андрея Шептицького. Але ми би хотіли, щоби воно швидше сталося (сьогодні, 29 липня – 146 річниця). Гроші на пам’ятник збирає церква, благоустроїти територію навколо погодилося місто. І обласна рада також за конкурс і інше опікує».

 

Джерело: zik.ua