//

"L'Osservatore Romano" вшановує пам'ять Антонетти Кітше де ла Ґранде

"Вона палила сигари і писала для Папи": у статті під таким заголовком ватиканська щоденна газета згадує сьогодні про Антонетту Кітше де ла Ґранде, першу жінку, яка писала статі в "L'Osservatore Romano".

 

На сторінках "L'Osservatore Romano" 144 роки тому вона написала повість про уривки з життя художника Гвідо Рені; цей стиль відкрив Оноре де Бальзак, після чого так писали Віктор Гюго, Ежена Сю і Олександр Дюма-старший.


Однак біографія самої Антонетти , яка почала працювати в "L'Osservatore Romano" 2 січня 1867 року, теж нагадує сюжет повісті.


Вона була внучкою Марії Аделаїди де ла Ґранде і Людвіґа Фрідріх Крістіана Гогенцоллерна (відомого історикам як Луї Фердинанд) і дочка Теодора Кітше де ла Ґранде, який прибув до Риму після битви під Ватерлоу, щоб служити у Пія IX, а потім стати командиром бригади військ царя Неаполя. "В Антонетту, яку описують як високу брюнетку, закохався один з папських офіцерів, француз Емануель де Фоурнель, який незабаром після цього був убитий в боях під Вітербо. З тих пір Антонетта вважала себе "вдовою, відмовившись від ідеї вийти заміж" і "як Жорж Санд, вона почала палити сигари".

 

За матеріалами www.osservatoreromano.va та Wiara.pl