//

Коптські християни вимагають від уряду Єгипту справедливої судової системи і зміни законів

Коптські християни вимагають від уряду Єгипту справедливої судової системи і зміни законів, що карають за переслідування релігійних меншин і розпалювання релігійної ворожнечі. Глава єпархії Коптської церкви в Австрії єпископ Гавриїл вважає, що лише законодавчі заходи можуть обмежити переслідування християн в Єгипті.

 

Під час прес-конференції у Відні єпископ Гавриїл підкреслив, що Єгипет зараз живе за законами ісламського права і кров коптів в країні нічого не вартує, передає "Седмица". За словами єпископа, за останніх 40 років жоден мусульманин, що зробив замах на копта, не був засуджений. Тому перша і найважливіша вимога коптських християн – змінити закони, що карають за переслідування за релігійними мотивами.

 

Єпископ Гавриїл висловив побоювання, що винуватці теракту, що стався 1 січня в Александрії, знову втечуть від правосуддя. На його думку, їх сліди не варто шукати за кордоном.

 

Приводом для віденської прес-конференції послужив теракт в єгипетському місті Александрії, що стався в новорічну ніч в одній з міських церков. В результаті вибухів загинули 23 людини і близько 100 отримали поранення. Вибухи сталися в 00.30 за місцевим часом, коли віруючі виходили з церкви. В повітря злетів автомобіль, припаркований недалеко від храму, це спровокувало вибухи ще декількох машин, що стояли поруч.
 

Серед загиблих і поранених багато співробітників поліції. Поранення отримали і 8 мусульман. Значний збиток завданий і розташованій поряд з церквою мечеті.

 

Вбивства християн в Єгипті трапляються досить часто. Після теракту в Александрії президент країни Хосні Мубарак виступив по національному телебаченню і висловив своє співчуття з приводу того, що сталося і співчуття родичам загиблих. Це був перший публічно висловлений жаль президента у зв'язку зі вбивствами християн. Після александрійського теракту коптським християнам в Єгипті вперше дозволили демонстрації протесту, а імена жертв вперше були названі в єгипетських ЗМІ.

 

Єгипетські копти представляють найзначнішу християнську громаду Близького Сходу. Вони складають близько 10% від 80-мільйонного населення Єгипту.
 

Джерело: REGIONS.RU