//

Індійські католики проти примусового вивчення «Бхагават Гіти»

У індійському штаті Карнатака Католицька Церква включилася в дискусію у зв'язку з наміром місцевої влади ввести в обов'язкову шкільну програму вивчення одного з головних текстів індуїзму – «Бхагават Гіти». Індуїстсткі фундаменталісти  погрожують смертю кожному,  хто не підтримає цю ідею.

 


Проти цього заперечують як християни, так і мусульмани. В ході дискусій місцеві ЗМІ публікують антихристиянські і антимусульманські статті. Місцевий лідер проіндуїської «Бхаратія джаната партії» (Народної партії) заявив, що ісповідники релігій неіндійського походження взагалі не повинні мати права голосу в суспільних справах. Зі свого боку, християни вважають, що в державних школах не повинна пропагуватися якась одна релігія, оскільки це протирічить Конституції країни, що проголошує свободу совісті. Католицькі єпископи штату Карнатака звернулися до Верховного Суду з клопотанням про відміну обов'язкового вивчення «Бхагават Гіти» в державних школах. Аналогічна ситуація склалася і в сусідньому штаті Мадхья-Прадеш, де при владі також перебуває «Бхаратія джаната партія».

 


В штаті Карнатака останнім часом було зафіксовано багато антихристиянських акцій, відповідальність за які несуть індуїстські фундаменталісти. У цьому штаті індуїзм сповідає 83% населення, іслам – 11%, християнство – 4%.

 


За матеріалами: Сибирская католическая газета