//

Католицька Церква є солідарною з жертвами нападів у Норвегії

"Це є людська дурість, яку важко пояснити, незалежно від того чи це був політичний підтекст чи особистий". Таким чином Апостольський Нунцій Архиєпископ Норвегії Еміль Поль Черріг прокоментував подвійний напад, який стався вчора в країні. У результаті вибуху бомби в Осло, а потім стрілянини в молодіжному центрі соціал-демократів на острові Утойя недалеко від столиці, вбито 90 осіб і багато поранено. В обох нападах зізнався 32-річний норвежець Андерс Берінг Брейвік,  описаний поліцією як "християнський фундаменталіст, прихильник вкрай правих антиісламських віросповідань". Це не виключає, однак, що злочинців може бути більше. Архиєпископ Черріг наголошує на шоковому стані, який спричинив напад.

 

"Ми всі приголомшені цими жахливими подіям, тобто нападами, які принесли так багато смертей, особливо серед молоді – сказав дипломат Ватикану. – Я висловлюю глибокі співчуття всім сім'ям загиблих і тим, хто постраждав від цих нападів. Для норвежців це є страшною катастрофою. Уже говорять про те, що це є найбільшим лихом, яке сталося в країні з часів Другої світової війни. І справді – це щось неймовірне. Адже це мирна країна з дуже демократичним і вільним суспільством. Тому те, що сталося, є страшним ударом для нації".

 

Апостольський Нунцій також запевнив, що Католицька Церква в Норвегії є солідарною з жертвами і що особливі молитви в цьому намірі відбудуться цієї неділі. Варто зазначити, що католицький собор св. Олафа і резиденція єпископа в столиці Норвегії розташовані недалеко від місця вибуху. Споруди, однак, не постраждали від нападу. Ординарій Осло єпископ Бернт Ейдсвіг також висловив співчуття сім'ям жертв обох нападів. Він запевнив, що католицька спільнота молитиметься за вбитих і поранених всією країною.

 

За матеріалами Radio Watykańskie