//

Звіщати віру посткомуністичному поколінню. Ординарій Вітебський про життя Церкви в Білорусі

Пріоритетом Вітебської дієцезії, яка об’єднує католицькі структури у північно-східній Білорусі, є передавати віру посткомуністичному поколінню. Про це міжнародній харитативній організації «Допомога Церкві в потребі» розповів її єпископ Владислав Блін, наголошуючи на важливості нової євангелізації в країні, яка понад 70 років зазнавала утисків комуністичного режиму.

 

«Сьогодні, – сказав ієрарх, – ми повинні шукати нових шляхів для того, щоб досягти людей, так щоб вони залишатися міцними у своїй вірі». На його думку, нова євангелізація повинна виражати силу віри та Євангелія, тому що люди втрачають з поля зору могутність Святого Духа.

 

У цьому контексті Вітебська дієцезія здійснює ряд проектів для звіщення Доброї Новини, такі як молодіжний фестиваль духовної музики, дні християнської культури, фестиваль християнських фільмів.

 

«Звіщати Євангеліє є великим викликом для католицької Церкви», – сказав Преосвященний Владислав, додаючи: «Раніше віра була частиною нашої традиції, але тепер люди поволі віддаляються від Церкви».

 

Незважаючи на виклики, віра глибоко вкорінена у багатьох людей, зокрема – і через комуністичні переслідування. Єпископ, який під час радянського періоду був на вигнанні у Польщі, пригадав, що «багато людей померли за свою віру. Майже у кожній родині є жертва, яка віддала своє життя за свою віру в Бога».

 

За словами ієрарха, після 70-річного життя без Бога прийшов час давати свідчення наступному поколінню. На його думку, завданням Церкви є «посилити усвідомлення людьми того, що кожна особа має право практикувати релігію, яку носить у серці, віру своїх предків». «Ми повинні бути поруч з вірними, – зазначає єпископ Владислав. – Ми хочемо показати їм, що з Богом будь-хто може бути щасливим, адже Бог є Любов’ю. Кожна нещаслива людина загубила Бога в своєму житті».

 

Джерело: Радіо Ватикан