//

На Львівщині храм XV століття, який може потрапити до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, руйнується через відсутність покрівлі

Унікальний дерев'яний храм святого Юра XV століття у Дрогобичі на Львівщині більше місяця без покрівлі. Відтоді, як його зруйнував град, дощем заливає стіни та розписи XVII сторіччя.

 

Як інформує 5 канал, церква святого Юра є однією із 16 храмових споруд України та Польщі, які можуть потрапити до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Проте через напівзруйнований стан шанси у церкви мінімальні. На реконструкцію храму потрібно щонайменше три мільйони гривень. Без цих коштів експерти з ЮНЕСКО, які оглядатимуть храм восени, позитивної відповіді не дадуть. А чергового наступу природи пам'ятка архітектури не витримає.

 

Леся Летнянчик, заввідділом пам'яток архітектури місцевого музею, який опікується храмом, стверджує, що дощі дедалі більше заливають храм, вода змиває безцінні розписи, якими оздоблені усі стіни церкви від бань до підлоги.

 

«Кожна ніч, це прокидаєшся з однією думкою, що всередині мокро. Відкриваєш церкву, а на підлозі мокрі калюжі. Буквально по бані зверху сюди по цілій стіні стікала вода», – розповіла Леся Летнянчик.

 

За словами фахівців, таких унікальних споруд не знайти у всій Європі. Окрасою церкви є настінні розписи, виконані ще у XVII столітті й збережені до сьогодні у первинному вигляді. Саме тому дрогобицька церква входить до числа найкращих пам'яток світу.

 

Художник–реставратор Левко Скоп розповів, що за розписами можна відтворити життя Дрогобича XVII століття, адже на іконах зображені люди, які мешкали у місті чотири століття тому. За словами художника-реставратора, розписи показують побут і архітектуру того часу.

 

Директор музею "Дрогобиччина"Алла Гладун наголосила на тому, що храм потрібно відремонтувати до осені. «Тим більше, що по своїй дерев'яній архітектурі, по розписах всередині це унікальна церква. Це не тільки пам'ятка національного значення, це пам'ятка світового значення», – пояснила директор музею.

 

Працівники музею стверджують, що якщо не знайдуть коштів у найближчі місяці, то самостійно перекриватимуть дах, адже дощів, снігу та морозів дерев'яна церква і розписи можуть не витримати.

 

Довідка

 

Храм святого Юра в Дрогобичі – дерев'яна тридільна (тризрубна) в плані церква кінця XV — початку XVI ст. з квадратною головною навою і двома гранчастими бічними криласами (конхами) та гранчастими зрубами вівтаря і притвору (бабинцями), перевезена 1656 року з с. Надієвого. У 1678 році збудовано дзвіницю.

 

Інтер'єр церкви розписаний фресками, виконаними під керівництвом Стефана Маляра, поповича Медицького. Крім релігійних композицій (Страсті Христові), багатий декоративний орнамент переважно рослинного характеру. Іконостас та ікони того самого маляра («Акафіст Богоматері», «Діяння апостола Павла», «Відсічення голови великомученика Юрія») в коричнево-вохристій та оливково-зеленій гамі; скромними малярськими засобами мистець надав індивідуального, майже портретного виразу зображуваним постатям.

 

Церкву святого Юра кількаразово ремонтували, але вона не втратила свого первісного вигляду. Тепер проводиться збір документів для внесення церкви у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Джерело: РІСУ