//

Кардинал Кох: зустріч в Асижі - не лише репліка

Причиною того, що Бенедикт XVI скликав чергову зустріч в Асижі є переконання, що "мир може народитися тільки там, де немає ненависті і насильства, а порозуміння і мирна співпраця готують шлях майбутньому, тобто там, де мир є плодом спільних зусиль усіх релігій », - пише у виданні "L'Osservatore Romano", кардинал Курт Кох, глава Папської Ради у справах єдності християн.


Швейцарський кардинал підкреслює, що зустріч 27 жовтня 2011р. "не зможе бути всього лише реплікою незабутньої ініціативи, початої Блаженним Іваном Павлом II в 1986 році, перш за все, тому,  що впродовж цих двадцяти п'яти років світ дуже змінився".


"Найважливішим кроком, зробленим тоді, без сумніву є крах репресивних комуністичних режимів у країнах за залізною завісою, який радикально змінив зовнішню і внутрішню карту Європи. Тодішній кардинал Йозеф Ратцінгер назвав це перемогою правди, духу та релігії", - пише кардинал Кох і пригадує думку Михайла Горбачова про те, що "так званий кінець холодній війні був би неможливим без енергії Блаженного Івана Павла II". Кардинал додає, що "політичне об'єднання Європи станеться тільки за умови подальшого зближення між християнами Сходу і Заходу, тобто, якщо Церква на Заході і на Сході навчиться, як сказав Блаженний Іван Павло ІІ, дихати двома своїми легенями".


За словами кардинала, натхненням для цьогорічної зустрічі в Aсижі є той факт, що "великі надії на мир, які з’явились  внаслідок занепаду комуністичного режиму в 1989 році, почали коливатись, бо початок третього тисячоліття знаменується жахливим посиленням насилля і безжальними актами тероризму, які не закінчуються".
"У цій ситуації, Бенедикт XVI надає ключове значення тому, щоб різні Церкви і християнські спільноти, а також представники інших релігій знову з переконанням і у вірогідний спосіб свідчили на користь миру і справедливості. Всі учасників запрошують  особисто зобов’язатись, оголосити публічно і діяти так, щоб віра і релігія жодним чином не пов’язувалась з огидою і насиллям, але з миром і поєднанням" - пише швейцарський кардинал.


Глава Папської Ради у справах єдності християн нагадує, що "екуменічний рух є рухом миру, який служить справі миру між християнськими віруючими і християнськими громадами на шляху очищення пам'яті, подолання багатьох причин поділу серед християн, загоєнню старих образ і взаємного визнання братерства у Христі, з метою  відновлення нашої єдності у Христі."


Вкінці своєї промови кардинал Кох підкреслив, що «такі «дні молитви» не можна розглядати як акти синкретизму», і додає: "Як християни, ми не відмовляємось з належною повагою ставитись до інших релігій, навпаки ми її укріплюємо, особливо у сьогоднішньому світі, де насилля і терор застосовують в ім'я релігії. Ми сповідуємо Бога, котрий протиставив насиллю свої страждання і на хресті переміг не насиллям, але любов’ю. Тому хрест Ісуса не є перешкодою для міжрелігійного діалогу, а це означає, що євреї, мусульмани і послідовники інших релігій повинні прийти до внутрішнього примирення, ставши закваскою миру і справедливості у світі. Для того, щоб зустріч в Асижі була фундаментальним кроком в цьому напрямі, скеруємо нашу молитву до Бога, готуючись  до цієї великої і прекрасної ініціативи Бенедикта XVI".


За матеріалами wiara.pl