//

Урочисте відкриття процесу беатифікації доктора Федора Гааза відбулося в Москві

3 липня в Москві був урочисто відкритий процес беатифікації Федора Петровича (Фрідріха Йозефа) Гааза (1780-1853). Уродженець Німеччини, католик по віросповіданню, велику частину свого життя він провів в Росії і став відомий тут як «святий лікар». Процес його беатифікації був початий десять років тому в Німеччині, в архиєпархії Кельна. Тепер підготовка до проголошення лікаря Гааза блаженним офіційно продовжиться в Москві, де зосереджена основна частина свідоцтв про подвиг «святого лікаря», де відроджується і поширюється його шанування.

Урочисту літургію в московському катедральному католицькому соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії очолив архиєпископ Паоло Пецці, ординарій архиєпархії Божої Матері в Москві; йому співслужили сім священиків. Перед початком богослужіння архиєпископ звернувся до багаточисельних вірних і гостей собору з наступними словами: «Уродженець німецького містечка Бад-Мюнстерайфеля і російський громадянин – Фрідріх Йозеф Гааз (російською його величали Федір Петрович Гааз або «святий лікар») все своє життя, свою працю, свої кошти присвятив служінню найнещаснішим і знедоленим – тюремним в'язням, стараючись, наскільки можливо, полегшити їх долю, а їх життя зробити менш принизливим.


Не замислюючись про те, наскільки справедливий був в кожному випадку судовий вирок, Федір Петрович твердо знав, що в кожному з цих нещасних людей страждає сам Христос. Милосердне служіння лікаря Гааза дозволило йому бути вірним і переконливим свідком Любові Божої для християн різних традицій – католиків і православних. Внутрішня переконливість його християнського свідоцтва, що проявлялось в жертовному служінні, зробила його вже за життя людиною всенародно відомою, улюбленою і шанованою».


У своїй проповіді після читання Євангелії архиєпископ Пецці також говорив про приклад Ф. Гааза, який майже півстоліття прослужив тюремним лікарем. «Він зробив неправдоподібно багато для одного людського життя, віддаючи всього себе захисту не лише тілесного здоров'я, але також прав і людської гідності засуджених. Багато сил віддав він також турботі про духовне здоров'я своїх підопічних, на свої кошти купуючи для них духовно корисну  літературу. Самовідданість в служінні Христу в страждаючих братах, здійснюваному в покірливій лагідності і простоті серця, нівелює національні і конфесійні відмінності», які розділяють людей, – сказав архиєпископ.

Після закінчення літургії в будівлі курії був показаний документальний фільм Лідії Котельникової «Спішіть робити добро». У картині йдеться не лише про «святого лікаря», але і про нашого сучасника – тюремного лікаря в колонії на Північному Уралі Володимира Шабурова, який був нагороджений медаллю Гааза «За внесок у розвиток пенітенціарної медицини».

Перед показом до присутніх звернувся постулатор процесу беатифікації лікаря Гааза, священик Вільфред Велінг. Ще півтора роки тому він вперше повідомив про те, що підготовка беатифікації відбуватиметься в Росії. Зараз, після урочистого офіційного відкриття процесу беатифікації, він сказав: «Я, як постулатор зроблю все, щоб це сталося». О. Вільфред вже зробив немало: за допомогою представників Кельнської єпархії, а також росіян, що почитали доктора Гааза, зібрано практично всі документи, що свідчать про святість цієї людини. У бесіді з «Благовест-інфо» священик сказав: «За десять років ми вже знайшли всі документи, які лише можна було зібрати. Я впевнений, що нових вже не з'явиться». Залишилося правильно оформити їх з богословської, історичної, юридичної точки зору, перекласти на італійську мову (це потрібно для передачі корпусу матеріалів в Конгрегацію у справах беатифікації). Необхідна умова беатифікації в Католицькій Церкві – свідоцтво про чудо, яке сталося за заступництвом кандидата в блаженні. Ряд таких свідоцтв були згадані на конференції  в Москві, вони потребують документального підтвердження, зазначив о. Вільфред.


На зустрічі архиєпископ Паоло Пецці виразив свою радість з приводу того, що підготовка беатифікації продовжиться «там, де доктор Гааз жив, служив і приніс свій внесок на благо людей». У короткому інтерв'ю «Благовест-інфо» він підкреслив також, що представники архиєпархії Кельну, священнослужителі і миряни, активно співпрацюють з тими, хто працює заради беатифікації «святого лікаря» в Росії.


Посол Німеччини в РФ Ульріх Бранденбург добре знайомий з біографією свого співвітчизника Фрідріха Гааза. Він нагадав, що «святий лікар» в 1814 р. опинився в Європі разом з російською армією, що розгромила Наполеона, і у нього була можливість повернутися на батьківщину. Але «він вирішив, що має бути вірний Росії, щоб там допомагати найбіднішим – в'язням і засланцям», – сказав дипломат. За його словами, період довгого забуття лікаря Гааза в Німеччині закінчився: тепер пам'ять про нього дбайливо зберігається в його рідному Бад-Мюнстерайфелі, школи носять його ім'я, а саме це ім'я об’єднує російський і німецький народи.


На зустрічі коротко виступили представники Бад-Мюнстерайфеля, які брали участь в першому етапі підготовки беатифікації Ф.Гааза.


Торжество відвідали також члени Фонду імені Ф.П. Гааза, безліч православних мирян і представники Євангельсько-лютеранської Церкви – пастор московської лютеранської  спільноти «Благовіщення» Іван Чернишев і пастор Гарі Азіков – голова ради спільноти  московського храму св. апостолів Петра і Павла, який свого часу відвідував лікар Гааз.


Юлія Зайцева

Джерело: www.cathmos.ru