//

«Учень, котрий отримував колись дві п’ятірки в школі – добрий учень», − Блаженніший Святослав з нагоди 55-ліття Владики Йосифа (Міляна)

Звертаючись зі своїм пастирським словом у день празника Різдва Івана Хрестителя, Блаженніший Святослав підкреслив важливість імені Івана. «Про нього говориться, як про «глас вопіющого в пустині», про голос, який кличе в пустелі», − звертає увагу Предстоятель УГКЦ і додає, що це був голос вісника, котрий через пустелю пробивався до обітованої землі і сповіщав про надзвичайну дію Божу. «Тільки Бог Ізраїля може знову вернути народ у Єрусалим, відбудувати його мури, і знову разом зі своїм народом перебувати в обітованій землі», − говорить Блаженніший Святослав.

Тлумачачи знаменність в історії спасіння моменту народження Івана Хрестителя, звертає увагу на надзвичайно глибокий зміст Євангелія. «У Святая Святих Єрусалимського храму відбулася зустріч двох осіб. З одного боку, зустрічається старозавітній священик – людина, по-людськи − праведна, а з іншого – приходить ангел Господній, носій Божої сили. Стрічається сила Божа і людська неміч», − зауважує Предстоятель УГКЦ.

Пояснюючи Євангеліє, звертає нашу увагу на те, що невірство Захарії начебто заставляє ангела об’явити своє ім’я. «Я є Гавриїл, той, хто стоїть перед Богом», − цитує Писання Блаженніший Святослав. «Гавриїл – означає сила Божа. В тому моменті ангел об’являє, що та сила Божа запліднить людську неміч і плодом зустрічі між Божою силою і людством буде народження людини», − вияснює Глава Церкви. «Ангел каже, що назветься ця людина Іваном, що з єврейської означає – «Бог є милосердний», незважаючи на людську неміч, на людське невірство, на людську нездатність сприйняти велич Божу, його величний задум», − підкреслює Глава УГКЦ.

«Коли пророк Захарія визнає силу Божу, яка через нього діяла, він отримує голос, той голос, яким є Іван», − говорить очільник греко-католиків і додає словами Святого Письма, що Іван Хреститель є одним із найбільших народжених від жінок і останній пророк Старого Завіту, який готує дорогу Господню».

Порівнюючи зустріч пророка Захарії з Божою силою у храмі, сказав, що так само і «кожен християнин, котрий шукає досконалого святого життя може зустріти силу Божу у тілі Церкви, у храмі. «Ми сьогодні те саме можемо пережити, бо та сила Божа є скерована до кожного з нас через таїнственну природу Христової Церкви. Але нам треба лише повірити в те, що Господь Бог нас сьогодні тут зустрічає, нас своєю силою сповняє, − тоді та Божа благодать запліднить нашу людську безплідну побожність і зробить нас подвижниками, які мають відкриту дорогу до святості. Сьогодні у тому Різдві радіє Церква Христова», − завершує Предстоятель Церкви.

Знаменно те, що цей світлий празник Різдва Івана Хрестителя збігся з різдвом ще однієї особи нашої Церкви. «Владика Йосиф сьогодні «святкує дві пятірки», − сказав Блаженніший Святослав, вітаючи Єпископа-помічника Київської архиєпархії з уродинами, і додав, жартуючи, що учень, котрий отримував колись дві п’ятірки в школі – добрий учень».

Блаженніший Святослав подякував Господу Богові за дар життя Владики Йосифа і підкреслив, що його народження сьогодні святкує не лише родина Мілянів і вся студійська братія, а також уся наша Церква, «тому що його Господь покликав туди, куди, можливо, ні він, ні його батьки собі навіть не уявляли. Покликав, як мого єпископа-помічника, відбудовувати нашу Церкву у серці України», − сказав Блаженніший Святослав.

Як ми повідомляли, 7 липня 2011 року Предстоятель УГКЦ очолив святкове Богослужіння з нагоди празника Різдва Івана Хрестителя. Архиєрейська Літургія відбулася у храмі Премудрості Божої, що знаходиться на території Музею народної архітектури та побуту у Львові (Шевченківський гай). З Главою УГКЦ співслужили Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський, та Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

 

Департамент інформації УГКЦ