//

Блаженніший Святослав сповнив один із заповітів Патріарха Йосифа (Сліпого)

«Нині я маю нагоду для великої радості. Не лише тому, що знову завітав до княжого граду Львова, але й через те, що сьогодні можу виконати слова Патріарха Йосифа (Сліпого), який заповідав своїм наступникам особливо дбати про студійське монашество УГКЦ. Тож разом з усією братією Свято-Іванівської лаври я радо вшановую престольний празник цієї обителі», − сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди празника Різдва Івана Хрестителя.


Предстоятель УГКЦ очолив святкове Богослужіння, яке відбулося 7 липня 2011 року у храмі Премудрості Божої, що знаходиться на території Музею народної архітектури та побуту у Львові (Шевченківський гай). З Главою УГКЦ співслужили Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський, та Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.


Під час літургійної проповіді (слухати) Блаженніший Святослав зауважив: «У контексті сьогоднішнього святкування ми читаємо в Євангелії, як пророк Захарія, батько Предтечі, служачи у храмі, сповнився там Божою благодаттю та силою. Так само християнин, що нині шукає досконалого святого життя, може зустріти велич Божу, скеровану на кожного через таїнственну природу Христової Церкви. Нам треба лише повірити, що Господь Бог сьогодні нас тут зустрічає і сповняє силою Святого Духа. Й тоді Божа благодать запліднить нашу людську безсилу побожність і зробить послідовниками Христовими, відкриваючи дорогу до святості».


Глава УГКЦ підкреслив, що нинішнє свято Різдва Івана Предтечі знакове, бо цей день – ювілейний. «Ми сьогодні зійшлися так чисельно у гроні студитської братії ще з однієї нагоди − щоб привітати Владику Йосифа (Міляна) з його 55-літтям. 1983 року Владика зложив вічні обіти в монастирі Студитського уставу (змінивши світське ім‘я Іван на монаше Йосиф) і, подібно до Захарії, прийняв Силу Божу, стаючи на шлях подвижництва, щоб нині відбудовувати нашу Церкву у серці України, в Києві».


На завершення торжественної Літургії Блаженніший Святослав привітав діточок, які приступили до урочистого Причастя. Глава УГКЦ подякував катехитам і батькам, а також всім тим, хто чуває над християнським вихованням українських дітей.


Департамент інформації УГКЦ