//

Ватикан спростовує дані Wikileaks про технологічну закостенілість

У інтерв’ю для видання «Vatican Insider» архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, глава Папської ради соціальної комунікації, розповів про технологічний прогрес, який, на відміну від даних, поданих у Wikileaks, присутній у Ватикані.


Минулого тижня ми спостерігали, як Папа Бенедикт XVI відправив повідомлення (з благословенням) у мережі Twitter, використовуючи iPad. 10 років тому Папа Іван Павло ІІ відправив е-майлом звернення до єпископів Океанії за допомогою ноутбука. Бачимо, як Понтифіки застосовують технологічні досягнення їх часу.


Користуватися iPad-ом Папі Бенедикту допомагав архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, котрий власне є відповідальним за соціальну комунікацію у Ватикані. У інтерв’ю для «Vatican Insider» він спростовує заяви, висловлені стосовно Ватикану у 2009 році, які розповсюдило Wikileaks.


Зокрема, у 2009 році представниця посольства США при Апостольській Столиці, Джуліета Вальс Ноєс, написала: «Більшість ватиканських лідерів, котрі переважно є чоловіками віком близько 70 років, не розуміють сучасних медіа, і Святіший Престіл страждає через заплутану передачу повідомлень, у зв’язку із технофобією кардиналів та занехаяння засобів комунікації ХХІ ст. Лише речник о. Федеріко Ломбарді має Blackberry, і кілька осіб мають е-майли».


У відповідь на цю ремарку архиєпископ Челлі, котрому 20 липня виповниться 70 років і котрий добре розбирається в інтернеті, соціальних мережах і смартфонах, зазначає: «Існує стереотип, що Ватикан населяють переважно пристарілі прелати, котрі ще живуть у технологічному кам’яному віці. Але це далеко від правди. Звичайно, що, як і усюди, тут є певний відсоток осіб, які не користуються і не знайомі із новими засобами комунікації. І, навпаки, Ватикан обладнаний всіма сучасними досягненнями технологій, і не лише у сфері комунікації. Згадаймо лише сонячні батареї, від яких Ватикан отримує усю необхідну йому енергію. Щодо комп’ютерів, то ми маємо різні їх типи. І, на мою думку, якщо взяти пропорційно, то навряд чи ще десь настільки широко використовують інтернет, як у Ватикані.»


«Щодо Blackberry о. Ломбарді, то хочу сказати, що він перш за все використовує його для доброї комунікації, адже це – його робота. Я б сказав, що у цьому питанні він є на передовій. Але крім нього є ще достатньо осіб, які користуються цим засобом комунікації».


Стосовно технофобії кардиналів, архиєпископ зазначив: «Я особисто знайомий із кардиналами і єпископами, котрі вільно користуються новими технологіями. Список е-майлів старших прелатів значно збільшився і тепер їх можна знайти у телефонному довіднику Ватикану. І внутрішня комунікація у Ватикані тепер відбувається з допомогою комп’ютерів.»


За матеріалами Vatican Insider