//

На кого ляже відповідальність за дестабілізацію міжконфесійного миру?

Встановлений у попередні роки (особливо в останні п’ять) міжконфесійний мир сьогодні серйозно хитається. Дуже частими стали звернення до влади — зокрема, Президента Віктора Януковича — з різними скаргами, закликами, представників окремих церков, суспільства, навіть влади.

Днями Львівська міська рада закликала Віктора Януковича не допускати преференцій для Української православної церкви Московського патріархату з боку влади. Міськрада заявила, що на духовенство церков Української православної церкви Київського патріархату чинять тиск із метою змусити священиків та архієреїв перейти під юрисдикцію УПЦ МП: «Ці дії є спробою порушення міжконфесійного балансу в Україні в інтересах Російської православної церкви». Також Львівська міськрада просить Президента не допустити передачі Софійського собору в Києві під контроль УПЦ (МП).

Раніше до Віктора Януковича звернулася Тернопільська міська рада. У своєму зверненні вона також заявила про дискримінацію владою УПЦ КП на користь УПЦ МП. Повідомлялося, що на духовенство церков УПЦ КП чиниться тиск із метою змусити священиків і архієреїв перейти під юрисдикцію УПЦ МП: «Прихильники патріарха Кирила руками державної влади тиснуть на жертводавців і будівельників храмів Київського патріархату, змушуючи тих передати побудовані церковні споруди проросійській Церкві».

Ставлення нинішньої влади до церкви черговий раз було продемонстровано й під час перебування Віктора Януковича в Свято-Успенській Почаївській лаврі на Тернопільщині (підпорядкована Московському патріархату). У своєму вітальному слові з нагоди Різдва Христового до громадян України Президент зазначив: «Я щасливий, що в ці хвилини ми разом, увесь православний світ, славимо дитя Господнє і з вірою та любов’ю дивимося в перспективу нового року». Не привітавши при цьому 5 мільйонів українських греко-католиків, які теж святкують Різдво за юліанським календарем.

Про численні факти тиску на УПЦ КП, Українську греко-католицьку церкву, Українську автокефальну православну церкву з боку влади, УПЦ МП ми вже писали («День» № 231 за 16 грудня 2010 року). На жаль, сьогодні ця тенденція не припиняється. Традиційно всі президенти України відвідували в Різдвяні свята храми усіх основних конфесій країни. Віктор Янукович поки що демонструє, що він є винятком. Конституційна норма «не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками... релігійних та інших переконань» й досі порушується...

КОМЕНТАР

Людмила ФИЛИПОВИЧ, доктор філософських наук, професор, завідувач відділу проблем релігійних процесів в Україні Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України:

— Політика нинішньої влади по відношенню до церкви не сприяє встановленню міжконфесійного миру в Україні. Але що ми можемо зробити, якщо уявлення про релігійне життя в Україні зосереджено лише на одній церкві — Московського патріархату. Нам — експертам — дуже б хотілося, щоб перші особи держави враховували історичний досвід українців, які звикли жити в поліконфесійному, поліцерковному суспільстві. Ми бачимо, як сьогодні формується однополярна модель взаємин між державою та церквою. В ролі цієї церкви виступає лише одна церква, всі інші, що за ці 20 років звикли до свободи совісті, визнання та гарантування державою однакового ставлення до всіх церков, зрозуміло, в цій ситуації не можуть бути задоволеними.

У особі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій неодноразово висловлювалося несприйняття і незадоволення таким станом речей. Така ситуація загрожує майбутніми конфліктами. Дуже не хочеться, щоб досягнення двадцятирічного українського досвіду були знищені. Будемо сподіватися, що нашим керівникам вистачить розуму й розуміння складності ситуації. Тому що сказані слова: «Всі церкви рідні й рівні», мало що прояснюють у цій ситуації. Можна зробити висновок, що, можливо, в Президента і його Адміністрації просто ще не дійшли руки до усвідомлення важливості такого сегмента суспільного життя, як релігійний, оскільки є дуже багато невирішених завдань і в інших сферах нашого життя.

Таку поведінку влади частково можна пояснити тим, що сам Президент є прихожанином УПЦ МП, навіть, швидше, Російської православної церкви. Тому зрозуміло, що свідомість цієї людини спрямована на бачення тільки однієї церкви в єдиній державі. Я гадаю, що Президенту потрібно розказати й донести до його свідомості, що крім однієї церкви є й інші потужні церкви — УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, я вже не кажу про сильний сегмент протестантських церков. Тому тут тільки один шлях — інформаційний і просвітницький. Причому не тільки щодо Президента, а й щодо всього суспільства. Хочеться, щоб оті чотири слова — «всі церкви рідні й рівні» — дійсно втілилися в життя.

ПРЯМА МОВА

«ВІКТОР ЯНУКОВИЧ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД СВОЇХ ПОПЕРЕДНИКІВ»

У БЮТ заявили, що Президент Віктор Янукович порушує норми Конституції про однакове ставлення влади до різних релігійних організацій. Про це йдеться у заяві, яку поширила прес-служба блоку. «Чинний Президент разюче відрізняється від своїх попередників, які хоч і мали свої конфесійні симпатії на фоні відсутності єдності в українському православ’ї, та все ж таки проводили більш-менш збалансовану політику, утримували однакову дистанцію між владою та всіма релігійними юрисдикціями. Чиновницька вертикаль на місцях почала діяти так, як і Янукович у центрі: для однієї конфесії створюються преференції, щодо інших — приниження та дискримінація. Зокрема, з різних областей надходить тривожна інформація про причетність влади до рейдерських атак на храми УПЦ Київського патріархату та заборони цій конфесії здійснювати відправи на території кладовищ, державних та комунальних закладів. БЮТ вимагає від Януковича негайно припинити таку руйнівну політику, через яку порушується право на свободу совісті та ображаються релігійні почуття людей. Якщо цього не станеться, саме на Януковича ляже вся відповідальність за дестабілізацію міжконфесійного миру, наслідки якої можуть бути непрогнозованими».

«НАЛАШТОВУВАННЯ ОДНИХ ВІРЯН ПРОТИ ІНШИХ — ЦЕ САМОВБИВСТВО»

Лідер політичної партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк заявляє, що чинна влада продовжує розшматовувати Україну. «Те, що глава держави привітав із Різдвом Христовим лише православних, можна розцінити як чергову спробу розколоти країну за конфесійною ознакою. Як ляпас мільйонам всіх інших християн — громадян України, які святкують прихід Спасителя у світ за Юліанським календарем. Які також утримують цю владу своїми податками і, до речі, моляться за неї. Жодна з Церков України не об’єднує більш ніж третину вірян, і кожна з них є меншиною в якомусь із регіонів. Якщо нинішнє керівництво країни планує в цій країні жити, воно має негайно усвідомити, наскільки самовбивчим може бути налаштовування одних вірян проти інших. Президент повинен вибачитися перед усіма, кого він скривдив напередодні й під час святкування Різдва Христового. Він має беззастережно відмовитися від використання релігійних і національних свят як інструменту поділу суспільства — таке святотатство практикується лише в країнах, де запроваджено режим апартеїду. Рекомендував би також главі держави припинити ігнорувати неодноразові прохання членів Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій про зустрічі. Це дозволить главі держави скласти уявлення про існуючі в Україні духовні й релігійно-соціальні проблеми на підставі думок священнослужителів, які представляють 95% всіх релігійних громад країни, а не зі слів закордонних ієрархів».

Іван Кампасун, "День"