//

Папа Бенедикт XVI вручив «Премію Ратцінгера» (оновлено)

Сьогодні Папа Бенедикт XVI вручив «Премію Ратцінгера» трьом визначним теологам. Проект ватиканського Фонду Йозефа Ратцінгера - Бенедикта XVI, заснованого Папою Бенедиктом XVI за кошти, отримані від продажу його книг, стартував минулого року на підтримку богословських досліджень, а також винагородження видатних науковців.

 


Цього року є три переможці:


1) 85-річний Манліо Сімонетті, професор римського університету "La Sapienza", експерт з творів Отців Церкви, котрий також викладає патристику у Римському інституті Augustinianum;


2) 77-річний Олеґаріо Гонзалес де Кардедаль, професор догматичного богослов’я в Папському університеті Salamanca; і


3) 50-річний Максиміліан Гайм, цистерціанським монах, професор догматичного та фундаментального богослов’я, котрий свою працю зосередив в основному на творах професора Йозефа Ратцінгера.


У своїй промові під час нинішньої церемонії о. Гайм говорив про особливу свободу богослова: «Ми, як богослови, можемо вільно і безстрашно шукати істину».


«Не богослов формує істину, а істина формує богослова» - про це говорив о. Гайм.


Папа Бенедикт XVI у своїй промові зазначив: «В Христі є Логос, істина. А людина повинна відповісти Йому своїми власними логосами. Для того, щоб досягнути Христа, слід йти шляхом істини, бути відкритим на Логос, на творчий розум, з якого походить людський розум і до якого він прагне».


«Звідси, - продовжив Святіший Отець,- можна побачити, що християнська віра, по своїй природі  мусить приводити до богослів’я, мусить досліджувати достовірність віри, хоча, звичайно, поняття розуму і науки включає багато вимірів: так є, що конкретний характер зв’язку, що об’єднує віру і розум можна і треба завжди досліджувати заново».

Переможців обирали кардинали та члени Фонду Ратцінгера. Свій вибір вони базували на відборі праць, які будують мости між богослів'ям і культурою.

Кожен переможець крім нагороди визнання отримав також 87 тисяч доларів. Ці кошти були отримані із приватних донацій та коштів, виручених від продажу написаних Папою книжок.


За матеріалами Vatican Radio