//

Папа Бенедикт XVI прийняв Делегацію Константинопольського православного патріархату

Як і щороку, до Ватикану на святкування престольного празника святих Апостолів Петра і Павла прибула делегація Константинопольського православного патріархату. У свою чергу, делегація Апостольської Столиці відвідає Стамбул наприкінці листопада, коли за новим календарним стилем, якого дотримується Константинопольська Православна Церква, припадає свято її покровителя святого апостола Андрія.

 

Делегацію очолює Високопреосвященний владика Еммануїл, Митрополит Франції, директор офісу Православної Церкви при Європейському Союзі, з яким прибули владика Атенагорас, Єпископ Синопський, помічник Митрополита Бельгії та архимандрит Максимос Патос, Вікарій Митрополита Швейцарії. Вони будуть присутні на Службі Божій, яку Папа Бенедикт XVI 29 червня очолить в базиліці Святого Петра, а напередодні мали з ним приватну зустріч, під час якої передали письмове привітання від Патріарха Вартоломея І.

 

У вівторок, 28 червня 2011 р., приймаючи на приватній аудієнції представників Константинопольського патріархату, Папа відзначив, що йому приємно звернутися до гостей тими самим словами, якими святий Павло звертався до християн Риму: «Бог миру нехай буде з усіма вами». Святіший Отець пригадав, що Воскреслий Христос, появившись своїм учням після воскресіння, доручив їм завдання проповідувати в усьому світі Євангеліє спасіння, а апостоли вірно виконали цю місію, засвідчивши свою вірність навіть найвищою ціною крові, пролитої за віру в Христа Спасителя і любов до Бога Отця. «У цьому місті Римі святі апостоли Петро та Павло зазнали мученицької смерті, і відтоді їхні могили стали місцями вшанування. Ваша участь у цьому нашому святі, як також присутність наших представників у Константинополі на святі святого Андрія, є виявом дружби і справжнього братерства, які єднають Римську Церкву та Вселенський Патріархат, зв’язків, які твердо ґрунтуються на тій вірі, яка була отримана зі свідчення Апостолів». Папа зазначив, що такі зустрічі є для нього причиною радості та вдячності Богові, однак «неповна єдність, яка нас єднає, повинна зростати аж до осягнення повної видимої єдності».

 

У цьому контексті Святіший Отець відзначив, що з великою увагою слідкує за працями змішаної Комісії богословського діалогу між католицькою та православною Церквами. «Якщо дивитися чисто по-людськи, то можна потрапити в ілюзію, ніби богословський діалог зазнає труднощів, – сказав Бенедикт XVI. – У дійсності ж, ритм діалогу пов’язаний з складністю тем, які обговорюються, які вимагають надзвичайного старання досліджень, роздумів та взаємовідкритості».

 

Далі Папа відзначив, що в сучасних історичних обставинах, позначених насильством, байдужістю та егоїзмом, багато людей почуваються загубленими. На його думку, саме спільним свідченням Євангелія можна допомогти сучасній людині віднайти дорогу, що веде до істини, а шукання істини – це завжди шукання також і справедливості та миру, а тому «з великою радістю» Бенедикт XVI відзначив зусилля, які в цьому напрямку здійснює Його Святість Вартоломей І. «У єдності бажань, та пригадуючи добрий приклад мого попередника блаженного Івана Павла ІІ, – пригадав Святіший Отець, – я хотів запросити братів християн, представників інших релігійних традицій світу та особистостей світу культури й науки, наступного 27 жовтня взяти участь в Ассізі в Дні призадуми, діалогу та молитви за мир і справедливість у світі, тема якого буде: “Паломники в істині, паломники в мирі”. Спільне крокування вулицями міста святого Франциска буде знаком бажання продовжувати шлях діалогу та братерства».

 

Джерело: Радіо Ватикан