//

Мусульмани з Північного Судану продовжують знищувати християн Півдня і руйнувати церкви

За повідомленням християнських джерел, 8 червня розвідка суданських озброєних сил (SAF) затримала Німері Філіпа Кало, семінариста Головної семінарії Св. Павла біля воріт місії ООН в Судані (UNMIS) в області аль Шаєра Кадуглі. Молодий чоловік був розстріляний у присутності великої кількості свідків, повідомляє Compass Direct.


Агенти військової розвідки SAF звинуватили Кало в тому, що він християнин і тому нібито настроєний проти ісламського уряду.


Кало і інші християни покинули  місто після того, як озброєні мусульмани, що підтримують SAF, вчинили напад і пограбували три церкви в Кадуглі.


«Вони розстріляли його на наших очах і наказали при цьому мовчати, інакше ми можемо теж розділити його долю», — повідомив один зі свідків-християн за умови анонімності. Це підтвердив із сльозами на очах інший християнин з Кало.


Того ж дня ісламські бойовики, з криками «аллах Акбар» зарубали мечем молодого християнина на ринку Кадуглі. 33-річний Адіб Джісмалла Аксам був водієм автобуса, його батько є старійшиною Євангельської церкви в Кадуглі.
Також 8 червня озброєні мусульмани з вигуками “аллах Акбар” обстріляли  католицьку церкву під час Літургії. На щастя ніхто не був поранений, але агенти SAF  заарештували Абрама Джеймса Луела, священика парохії в Кадуглі.
Луел, за його словами, був звинувачений в проповіді ідей, нібито направлених проти ісламського уряду. Священика відвезли в невідоме місце, де протягом двох днів піддавали  тортурам, і лише після цього звільнили.


Пол Окені, інший католицький священик, розповів, що ісламські ополченці, пограбували і інші церкви в Кадуглі, окрім церкви, де служить Луел.


Ще один християнин, який теж побажав зберегти анонімність, сказав, що також був арештований агентами військової розвідки SAF 8 червня. Він був звинувачений в антиісламських настоях. Офіцери посадили його у військову в'язницю, де він був сильно побитий. Потім вони відвезли його додому, катували палицями, зброєю і ножами.


SAF і ісламські ополченці також підпалили храм Єпископальної церкви Судану і молитовний дім Суданської церкви Христа в Кадуглі.


Мандат UNMIS полягає в тому, щоб підтримувати виконання угоди про Всесторонній мирний договір між урядом Північного Судану і християнським Півднем країни.


Озброєне зіткнення в Кадуглі спалахнуло між південними і північними озброєними силами країни 6 червня після того, як минулого місяця сили Північного Судану захопили Aб’єй.


12 червня губернатор Північного Кордофана Мутезім Міргані Закі ель-дін оголосив джихад нубійцям Півдня, більшість з яких є християнами.

 

Джерело: www.sedmitza.ru