//

Презентація українського перекладу "Verbum Domini"

27 червня 2011 року у Львові презентували Післясинодальне Апостольське повчання «Verbum Domini»  (Слово Господнє) про значення Божого Слова в житті та місії Церкви.  У приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа документ офіційно представив Архиєпископ Микола Етерович, Генеральний секретар Синоду єпископів Католицької Церкви з Ватикану.

 

Текст послання латинською мовою був представлений у Ватикані 11 листопада 2010 року. Найдовший документ Бенедикта XVI є підсумком напрацювань та пропозицій ХІІ Звичайної Генеральної асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви, який проходив у жовтні 2008 року у Ватикані на тему : «Слово Боже в житті та місії Церкви». Текст повчання є результатом   тісної співпраці Папи з Синодом Єпископів. На сьогоднішній день текст послання перекладений найбільш поширеними мовами світу, нарешті його зможе побачити і український читач.

 


Зустріч розпочалась вітальним словом Блаженнішого Святослава,  який підкреслив важливість представлення цього папського документу власне в контексті року Божого Слова, яким 2011 рік проголосив в Україні Синод Єпископів УГКЦ.  Присутність на презентації Архиєпископа Миколи Етеровича як особливого посланця Бенедикта XVI була для Блаженнішого Святослава важливою нагодою ще раз підтвердити повне сопричастя УГКЦ з Папою Римським.

 


Про історію виникнення документу, працю Папи і Єпископської комісії у доповіді-представленні в часі зустрічі докладно розповів Архиєпископ Етерович, колишній папський нунцій в Україні. В його доповіді детально аналізувались частини послання, проводились паралелі з іншими документами церкви та відчитувались ключі для правильного розуміння папського повчання.

 


В другій частині конференції Архиєпископ Етерович розкрив присутнім тему наступної,  ХІІІ Звичайної Генеральної асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви, який проходитиме восени  2012 року у Ватикані на тему : «Нова Євангелізація як передавання віри».  2010 року Бенедикт XVI заснував нову дикастерію Римської Курії  - «Папську Раду Сприяння Новій Євангелізації», основними завданнями якої є: поглиблювати богословське та пасторальне значення нової євангелізації; ознайомлювати з ініціативами щодо нової євангелізації і підтримувати ті ініціативи, які вже діють у Партикулярних Церквах;вивчати і сприяти використанню сучасних форм комунікації як засобів нової євангелізації, поширювати вживання Катехизму Католицької Церкви як основного й повного формулювання змісту віри для людей нашого часу.

 


Архиєпископ Етерович, який є членом Папської Ради Сприяння Новій Євангелізації, пояснив суть терміну «нова євангелізація» як передавання віри тим, хто вже є охрещений, але не живе християнським життям, погано знає основи віри або відчуває потребу пізнати Ісуса Христа в іншому світлі, ніж навчання, які вони отримали в дитинстві. На завершення доповіді Архиєпископ запросив всіх вірних УГКЦ активно включитись в процес підготовки Синоду з питань нової євангелізації.